pátek 24. dubna 2020

ekonomika recese

Světová ekonomika se vynulovala

Hrozné v USA a pomalu i v Evropě. Nejen mrtví, ale v televizních zprávách z USA vidíme i rozběsněné statisíce, které ztratily job. Oded Shenkar upozorňoval ve své varující knize o Číně před patnácti lety - americký Department of Labor vydal seznam perspektivních jobů pro příštích patnáct let, asistent učitele, zdravotní bratr, řidič náklaďáku, správce komunálního odpadu, správce počítačové sítě, hlídač apod. Z televizních šotů je zřejmé, že protestují miliony právě těchto jobů. Shenkar též psal, že 8% doktorandů v USA jsou Číňané, v šotech není vidět, že by protestovali i čínští doktorandi, protestují perspektivní obory americké ekonomiky a antirasistické studijní kombinace. V Evropě si budeme nalhávat, že naše perspektivní joby jsou jiného druhu než americké, ale je to stejné zboží v jiném obalu. Perspektiva, tj. výroba, je jinde.
       Vlády nicméně udělají všechno možné, aby zachránily současnou podoby fungování ekonomického světa, aby zachránily své perspektivní joby,  je to logické, přes výhrady všeho druhu to nějak fungovalo a občas se mohlo i jevit, že je to dobrý evoluční směr. Vlády napumpují do ekonomiky miliardy, nakonec i EU natiskne dostatek koronabondů, aby měly dost financí i zadlužené země a nemusely mít obavy ze splácení dluhů, americký prezident s Kongresem se předhání v bilionech dolarů na podporu ekonomického fungování. Jak udivujícím způsobem funguje světová ekonomika, stačí natisknout prachy nebo nějaké fiktivní finance rozpustit přes banky. Nic jiného než tyto postupy asi není možné, i když intuitivně se zdá, že miliony „perspektivních“ jobů nejenže jsou úplně na nic, ale zatěžují společnost a parazitním způsobem brzdí vývojové možnosti.
        Během pěti týdnů virové krize ztratila největší světová ekonomika 26.5 milionu pracovních míst, přitom za celé desetiletí v 2010-20 vzniklo v USA 22 milionu pracovních míst. Ekonomický publicista Konstantinos Mariolys píše na řeckém ekonomickém serveru Liberal: Pohyb indexu PMI, který dává obraz o podnikatelské činnosti, naznačuje, že v nepříznivém scénáři by úroveň recese v rozvinutých ekonomikách mohla dosáhnout nepředstavitelnou úroveň 50%. Včera (23.4.) byly zveřejněny údaje o pohybech indexu PMI,  byly zveřejněny údaje o žádostech o dávky v nezaměstnanosti v USA, analýzám indexu PMI nejen v USA, ale i v Evropě se nechce uvěřit, globální ekonomika úplně ztuhla. Nikdy se nezabrzdila výroba a byznys na celém světě tak masívním způsobem. Podle Capital Economics index PMI dokonce podceňuje rozsah katastrofy, průzkumy se provádějí dotazníky, v kterých se srovnává stav objednávek s předchozím měsícem, pokud se úplně přestane vyrábět, dotazník to neregistruje. Pokud jde o nezaměstnanost, situace je úplně fatální, ukazuje se, že obnova ekonomiky a návrat lidí do zaměstnání bude velkou sázkou, je ji třeba vyhrát za každou cenu. Katastrofální by byla druhá podzimní vlna epidemie.        

Žádné komentáře: