středa 22. dubna 2020

saint denis alsasko

Dědictví politických asociálů

Podle agentury AFP čtvrtou noc za sebou řádí násilné incidenty v řadě míst departementu Hauts-de-Seine, požárem poškozena škola v Gennevilliers, střety s policií vypukly i v hlavním městě departementu Nanterre a v dalších městech. Podobně v departementu Nord, zapálená auta v Lille, Roubaix a Tourcoing. Podle policejních zpráv velké škody způsobily násilné incidenty v Alsasku.
    Bývalý prefekt Michel Aubouin, který je považován za velkého znalce imigrační problematiky, se domnívá, že mládež vzešlá z imigrace se staví nad zákon: justici hrozí mačetami, policii brání v nastolení zákona, nepokoje mají za úkol umožnit jejich bandám ovládat teritorium. Mechanismus násilí trvá řadu let, karanténní omezení znervózňují drogové bossy. Silové schema není výhodné pro policii, kriminál ovládl teritorium. Bývalého prefekta dráždí diagnózy politiků, kteří problémy přičítají sociálním nerovnostem, kterým čelí  populace vzešlá z africké a arabské imigrace, „jaká sociální nespravedlnost vás dovede k tomu, abyste spálil sousedovi auto“, říká prefekt ve sputniknews.       
       Socialistický prezident departementu s velkým podílem imigrované populace Saint Denis Stéphane Troussel  dnes ráno ve francouzském rádiu RFI emitovaném i do Prahy, v departementu hrozí výbuch sociální nespokojenosti, populace už nemůže vydržet ponížení, které sebou nesou karanténní omezení pohybu a obyvatelstvo potřebuje masívní subvence ve všech oblastech. Pro upřesnění departement je africkoarabský a už to nemohou vydržet chlapi tohoto okresu. Ženám to tak moc nebude vadit, karanténu a omezení pohybu mají pořád, část z nich i preventivně roušku přes obličej. V Alsasku, kde je též vysoká koncentrace této imigrované etnické skupiny, je podobná situace. Jaký podíl má muslimský segment na celkové francouzské populaci nikdo neví, rychle se jim udělí občanství a zákon dál už zakazuje sledovat etnický původ. Nejspíš něco mezi 20%-30%. Tato populační skupina se neztotožňuje s francouzským etnikem a směr komunikace je jednokolejný – stát je povinen dávat a povinen dávat ještě víc. Prezident departementu zdůvodnil nespokojenost místních lidí mj. i tím, že přišli o své neregistrované příjmy (navíc k sociálním dávkám), nespecifikoval o jaké příjmy jde, ale všem je jasné, že jde o drogy a podobný artikl.
      Poslankyně za departement
Saint Denis Clementine Autain z levičáckého Insoumise též v rozhlase, „jsme tak bohatá země, udivuje mě, že tak špatně organizujeme sociální pomoc“, poslankyně nezaregistrovala, že vedení její partaje bije na poplach, jak je na tom francouzský rozpočet finančně špatně. Podle poslankyně je departement poddotován ve všech směrech, včetně medicínské. Až na jednu oblast, celkově vyplácené sociální dávky. Do departementu nechce jít nikdo učit, i když plat je tam vyšší než jinde a nezaměstnanost mezi pedagogy též, mizerie začíná od mizerné úrovně škol. Podle poslankyně je karanténa v departementu tvrdší než jinde, rodiny vesměs nemají druhou nemovitost v zeleni a musí trávit čas v malých prostorách a navíc trýzněni malým příjmem.
      Oblasti s touto populací jsou velkou evropskou sociální laboratoří a závěr tohoto pokusu je jasný, neosvědčilo se to v žádném směru. Prosadila se v nich globální bída, která je věčná, podobná pákistánské, dakarské periferii, favelas atd., časová dimenze této globální bídy nám často uniká, Peter Brown píše ve velkolepém životopisu Augustina o jeho rodišti Tagastě: „Okraj Sahary, amfiteáter větší než Colosseum, lov, lázně, voda, smích, to byl život té doby. Ale 4. století šlo ke svému konci, monumenty pukaly a kolem římských měst začaly chaoticky vznikat města z barabizen, podobná arabským městům, periferie nakonec pohltila římská města.“


Žádné komentáře: