pondělí 30. března 2020

korona rano cina

Ráno s koronou

Dnes ráno ve zprávách na RFI předseda francouzské unie lékařů prohlásil, že o francouzské administrativě v těchto dnech není ani potuchy, zmizela z jeviště. Česká administrativa jakbysmet, úředníci pod evropskounijní definitivou jsou balvanem korupce o sobě. Jedním z prvních kroků povirové reflexe by měla být  nemilosrdná redukce a odbourání této evropskounijní páté kolony a otevření úřadů nejschopnějším ve férových výběrových řízeních. V staré Číně měl zkušební úřad úředníků jeden z nejvyšších statusů ve státě. Čeští úředníci řadu let sekundují  bruselským byrokratům v přejmenovávání rumu a lokálních sýrů, místo aby efektivně organizovali zdravotnictví a potencovali české zemědělství a průmysl, velké procento kádrů se zabývá administrováním bruselské pomoci, která s koronavirem dostane červenou. Vzhledem k tomu, že v brzké budoucnosti bude muset národní ekonomika  rekonstruovat k normálnímu životu nezbytné produkční jednotky, aby se stát zbavil fatální závislosti na vnějších faktorech, je otázka nahrazení současných úředníků schopnějšími kádry zcela urgentní. Stát bude muset převzít některé plánovací role, na prvním místě finančně podporovat českou produkční ekonomiku a pomalu vytěsnit z národního prostoru impotentní montovny a orientovat produkční síly jiným směrem. 
        Pokud bude virová krize gradovat fatálním směrem, vyvolá to hněv populace proti vládě, společnost se domnívá, že je vrcholně civilizovaná, informatizovaná a medicínsky dostatečně saturovaná a vyvodí důsledek. Ovšem současná vláda je pokračováním něčeho předchozího, vládne, ale klíče k rozhodování se drží v Bruselu. Vinu nesou ti předchozí, kteří se podíleli na nastolení tohoto systému a samozřejmě my všichni, že jsme něco takového připustili.   
        Dlouhé roky jsme žili v utopii šťastné globalizace, ve snech o globální vesnici, přitom např. mezi Bavorskem a karlovarským krajem je stejná míra vzájemného poznání asi jako v roce padesátosm, tenkrát dost lidí znalo německy a denně sledovali bavorská média, dnes se domlouvají easy english o jakési triviální nadrealitě, která má k terénu velmi daleko. Na druhé straně miliony lidí cirkulují od letiště k letišti a někteří z Karlovarska mají dokonce známé v Bangkoku a v Timbuktu. Dnes jsme svědky vítězství hmoty nad pověrou, internetovská realita se převedla do něčeho hmotnějšího, miliony twitterů a jednovětných lajků se zhmotnily, virtuální virová realita se zhmotnila do koronaviru. Virus už dlouho cyklil v hlavách milionů globalizovaných, jejich náboženství Schengen se rozvalí. Po pandemii ztratí punc normálnosti vůbec mluvit o milionech imigrantů, kteří sem mají přijít, protože jim v zemi narostla teplota, nebo, že je sem posílá válka, kterou si sami vyvolaly. Globální vesnice je mrtvá, nahradí ji hezčí, česká nebo bavorská a lidé pochopí, že reálná středoevropská dědina je zajímavější než na Maledivách.


Žádné komentáře: