pondělí 9. března 2020

mikis teodorakis ebros

Mikis Theodorakis

Slavný kompozitor, kdysi velmi blízký komunistické ideji, bojoval proti německému fašismu, proti juntě i proti levicovému fašismu. V devadesátých letech ministrem v liberálně konzervativní Mitsotakisově (otec) vládě, ale jedna idea nade vším – Vlast. Jeho poselství, které včera twittoval vyvolalo nesmírný ohlas. V této kritické době jsou moje myšlenky na straně dětí, které brání hranice vlasti a u všech statečných mužů a žen Ebra. Jeden čtenář twittoval odpověď „Sláva tobě velký Heléne..“. Jiný čtenář „Velikán Mikis, ztělesňuje demokratické vlastenectví. Byl jsi symbolem odporu proti nacismu, proti juntě, bojoval jsi s levicovým fašismem. Národní hudebník, který proslavil Řecko“. Takový život potřebuje velkou odvahu, v Česku to známe z literatury.
       Bývalí ministerští předsedové Tsipras a Samaras jezdili kvůli masám imigrantů, které se valily do Řecka, hořekovat do Bruselu nebo do Berlína, něco jim slíbili nebo pohrozili a nic se nedělo kromě toho, že statisíce muslimů zaplňovaly Řecko. Přitom řešení není tak komplikované, hraniční plot mezi západním břehem Jordánu a Izraelí je nepropustnou a bezpečnou hranicí v neobyčejně složitých podmínkách. Evropskounijní luza má aspoň formální záminku k nenávisti proti státu Izrael, kterou stejně geneticky trpí. 
     V dnešních řeckých novinách se objevily informace z posledních zasedání řeckého válečného kabinetu, schema akcí, které mají zastavit imigrační toky z Turecka. Svědčí to o tom, že nejperverznější multikulti trendy v západní Evropě se dostaly do defenzívy, jinak by Řecku od EU hrozily sankce. Řecká vláda pochopila nebezpečí pro stát plynoucí z neustále se opakujících krizí podobného typu. Navíc k tomu přistupuje nebezpečí tureckých provokací, jejichž neposledním cílem je ponížit Řecko, popř. vyvolat konflikt a zmocnit se ve vhodné chvíli ostrovů. Dogma otevřené hranice poprvé po mnoha letech dostává trhlinu. Poprvé vyjádřili všichni tři vedoucí evropskounijní činitelé při návštěvě hranice na Ebru bezvýhradnou a otevřenou podporu řeckému úsilí zastavit imigraci. Řecké vedení rozhodlo o prodloužení hraničního plotu (v některých částech hranice existuje). Vláda posílá k hranicím další stovky policistů a vojáků a posiluje flotilu v Egejském moři, hledá se řešení složitého technického problému, jak zabránit účinným způsobem v přístupu imigrantů na ostrovy. Vláda rozhodla o rychlé deportaci do mateřských zemí lidí, kteří ilegálně hranici překročí, v posledních pěti dnech zatkla řecká policie 252 převážně Pákistánců a Afghánců, mají být urychleně odsunuti odkud přišli.       
      

Žádné komentáře: