neděle 8. března 2020

ebros mitsotakis dimitrov

Neděle ráno u obránců pevnosti

V řeckých novinách to hlavní. Největší výzva dne, turecká brnění za evropský prachy rozrazí hranici. Janičáři křesťanského původů byli největšími zločinci v žoldu Osmanů. Janičáři v Bruselu dnes obdoba. Podle řeckých novin Turci udělají všechno, aby bašta padla. Turecká Evropskou unií zaplacená obrněná vozidla typu HIZIR/ATES se pokoušejí různými technikami rozklížit hraniční bariéru, dokazuje to video v TaNea. Řecká strana velmi obtížně zaplní mezery v bariéře, které z toho vzniknou. Obrněnými vozidly tohoto typu je turecká armáda vybavena od poloviny roku 2019, 75% nákladů nesla Evropská unie. Současně s tím se snaží i imigranti překonat bariéru, např. skupina deseti dvaceti s hákem na laně se snaží bariérou posunout, to všechno za mrakem chemikálií a slzného plynu, který prší na řecké bezpečnostní složky.
    Cynismus turecké strany přesahuje hranici tolerovatelného. Turecký ministr vnitra Sulejman Soylu radí na hranici útočícím muslimům, „s Řeckem máme 200 km hranic, letos je na Balkáně sucho, hladina v Ebru klesla na 40 cm, můžete přecházet přes ní, Mitsotakis tam nemá sílu“. Turecký paša též pobavil, prý padl evropský rekord v lidských právech. Bohužel zrovna toto tvrzení není pravdivé, evropskounijní luza se zdaleka nesmířila s případnou porážkou na Ebru.
        Vždycky má člověk příjemný pocit když vidí, že se sejde skupina mužů (žen), kteří mají sílu, ducha a odhodlání čelit zlu, přesile atd., zvednout civilizační výzvu a bez ohledu na sebe jednat. Mohla to být ve Stalinově kabinetu skupina tří mužů, On, Žukov a Rokossovský a milionové armády se zachvěly, nebo v malé místnosti na baště v Konstantinopoly Konstantin VIII, kardinál Isodor a janovský kapitán. Do posledního muže. Včera v Maximu Megaru (sídlo ministerského předsedy) Mitsotakis, dál ministr obrany, ministr bezpečnosti, náčelník generálního štábu, velitel ochrany hranic. Kupodivu všechny tyto funkce jsou obsazeny skutečnými muži, ne atrapami jako jinde v Evropské unii. Řecké velení vyhodnotilo situaci a identifikovalo další možné postupy. Podle Opinion Poll 90% Řeků se domnívá, že Mitsotakis a vláda postupují správně, 81% dotazovaných  je pro zabetonování hranic.
     Ve středu jede Erdogan do Bruselu a není pochyb, že jeho vydírání a neomalenosti budou úspěšné. Evropská unie není schopna rozumné odpovědi, může někdo předpokládat, že Leyenová s Jaurovou něco kloudného vymyslí? Komisař Hahn: "Principiálně je EU připravena financovat uprchlíky v Turecku..".   EU v Turecku už uprchlíkům financovala kde co, školky, nemocnice, pracovní příležitosti, nyní to bude EU pro forma s největší pravděpodobností refinancovat, aby se zastřel skutečný adresát financí. Turecko na Evropské unii hospodářsky závisí, pokud se nasadí nebo jenom naznačí sankce na zbožové toky mezi Tureckem a EU, Erdogan to ekonomicky může ustát pouze 3 dny, pak musí ustoupit nebo vypukne revoluce. Naopak Evropská unie, tj. i Česká republika, před čtrnácti dny prodloužila sankce proti Rusku. Kdo za ČR pro to zvedl ruku, měl by jít před národní soud.
      Turecko má 259 kilometrovou hranici s Bulharskem, tam se až na výjimky nesnaží žádný uprchlík přejít do Evropy, přitom bulharská hranice není zdaleka  tak střežená jako řecká. Důvod je jednoduchý, bulharský ministerský předseda Borisov má s Erdoganem speciální vazbu, Bulharsko jako jediné v Evropě podpořilo turecké vojenské angažmá v Libyi a Erdogan to zhodnotil. Borisov dlouhodobě podporuje Erdoganovu politiku v mnoha směrech, v Libyi, ve východním Středomoří, aj. Řecko je obviňováno Tureckem, že poskytuje asyl členům kurdské PKK, Bulharsko je bez otálení vydá Turecku. Podbízení se a vycházení vstříc Erdoganovým záměrům je v Evropě evidentně nejlepším typem politiky.

Žádné komentáře: