pátek 27. března 2020

ebros konec

Ebros (prozatím)řešeno

Ploty nebyly moc vysoké, spíš chatrnější, o to odhodlanější řečtí obránci a dnes konečně dobrá zvěst, nepřítel to zabalil. Kvůli koronaviru stáhl Erdogan mladé muslimy od hranice zpátky do Turecka. Jedno vítězství v dlouhé válce o identitu evropského prostoru. Včera ještě tvrdil turecký ministr vnitra  Sulejman Sojlu, že imigranti budou pokračovat ve snaze překročit hranice na Ebru, ale během dneška deportovala turecká policie muslimy od hranice. Měsíc trvalo obléhání. Podle agenturních zpráv se mezi imigranty vyskytly dva případy koronaviru a turecké úřady se rozhodly tábor evakuovat, protože se obávaly rozšířen nákazy.
        Bitva o hranice na Ebru, které čelí největšímu náporu imigrantů, pokračuje se sníženým napětím, řekl dnes v poledne řecký premiér Mitsotakis. „Tato kapitola se uzavírá, ale nepochybujte, že bude pokračovat. Dobyli jsme velmi důležité vítězství pro Řecko i Evropu. Jsme schopní i efektní ve střežení státní hranice, jak na souši, tak na moři. Blahopřeji všem, kteří se podílejí na ochraně našich hranic. I když možná v příštích dnech, týdnech, měsících nebude vyvíjen tlak na naši hranici, neznamená to, že bychom neměli ustavit lidský, technologický  mechanismus, aby naše hranice byly zabezpečeny a nikdo nás nemohl vydírat.“  Ministerský předseda dál řekl, že Řecko bude zesilovat hraniční bariéru na Ebru a reorganizovat bezpečnostní síly, zdůraznil, že je třeba chránit i mořskou hranici. 
        Erdogan daroval Řekům něco, co se nikomu nepodařilo od světové války, ať se snažil sebevíc. Sjednotil Řeky. V Ostravě si pamatují, že na prvomájovém průvodu musela československá bezpečnost oddělovat znepřátelené řecké komunistické strany a politické frakce všeho možného druhu, jinak by došlo k ozbrojeným střetům. Krize na hranicích s Tureckem spojila Řeky všech politických barev i média, která objektivně reportovala o situaci, všichni Řekové chtěli bránit svoji vlast a předseda vlády úspěšně obranu organizoval, vysloužil si v názorových průzkumech nebývale vysoký rating. V Česku něco podobného není možné, českotelevizní pátá kolona by vrazila národu nůž do zad.

Žádné komentáře: