sobota 25. ledna 2020

Heinz-Christian Strache

Heinz-Christian Strache zpátky

Bývalý rakouský vícekancléř ve čtvrtek večer ve vystoupení na shromáždění nově založené strany DAÖ (Aliance pro Rakousko) ve vídeňském Sofiensälen, oznámil svůj politický comeback a možnou kandidaturu do vídeňského zastupitelstva za toto hnutí. O jeho vystoupení byl velký zájem, přišlo 1000 lidí. Ve Vídni je Strache velmi populární a kandidátka s jeho jménem může dostat víc hlasů než jeho bývalá partaj svobodní demokraté. „Potřebujeme nové občanské hnutí, přišel čas něčeho nového, nebudu obětním beránkem ani pro FPÖ (svobodní demokraté) ani pro politické oponenty“.
      Poprvé po jedenácti měsících od aféry na Ibize, která ho připravila o post ve vládě a předsednictví ve straně se vyjádřil bez obalu o své bývalé straně. „Tzv. přátelé ukázali pravou tvář, zklamání by nemělo člověka zlomit. Musíte to vstřebat a na tom vyrůst“. DAÖ založili jeho bývalý stoupenci a funkcionáři v FPÖ, ale ukazuje se, že kádr nové strany bude mít širší spektrum příznivců. „Ano udělal jsem na Ibize chybu, jeden opilý večer a hloupé řeči. Nemělo by se zapomenout, že video bylo sestříháno manipulativním způsobem, aby mě co nejvíc očernilo. Chyby člověk dělá a musí si je přiznat. Musíte si občas odpustit a doufat, že ostatní to taky udělají“.
        Strache je velmi zklamán počínáním své bývalé strany, kterou dovedl na politické výsluní. Ze strany bezdůvodně vyloučili i jeho ženu, poslankyni rakouského parlamentu. Strache řekl, že když převzal 2005 stranu, byla to prázdná skořápka s milionovými dluhy, stranu zbavil hnědé nálepky, která ji z minulosti doprovázela. Bohužel se v jeho proudu vznášel nadmutý stranický aparát. 14 let vedl stranu, nyní podle jeho slov, ztratila duši, srdce i hlavu. Jeho jedenapůlleté spoluvládnutí s lidovci znamenalo pro Rakousko bezesporu pozitivní období, země nepodepsala nebezpečný marrakéšský imigrační pakt, zastavilo se zneužívání sociálního systému imigranty, zákaz zahalené hlavy atd. A též Stracheho angažmá proti zákazu kouření v restauracích a kavárnách. „Pokud se budu dál angažovat, pak ve vedení hnutí, kde budou zastoupeny všechny společenské vrstvy. Má energie je vaší silou.“ Podle rychlého průzkumu veřejného mínění, DAÖ na čele se Strachem vstoupí se 4% hlasů do rakouského parlamentu.
      Ve čtvrtek vysílala rakouská čtyřiadvacítka oe24 interview se Strachem. Objektivní, neutrální a inteligentní hovor rakouského žurnalisty Fellnera s bývalým vícekancléřem. Žádná potměšilost a ideové podsouvání, jak je dnes už neodmyslitelné v českém milieu. HC Strache po pár minutách vzbuzuje závist, tato sorta politiků se u nás nevyskytuje. Lidé byli zvyklí, že strana je jako jedna rodina, Strache byl schopen syntetizovat různé vlivy a stranické směry, po jeho vyloučení všechno explodovalo, Hofer a Kickl vedou stranu, ale žádné vedení není patrné. Opustili programovou cestu, kterou Strache prosazoval, při volební kampani bylo hlavním mottem strany podbízení lidovcům, lidi však nezajímá, kdo bude nebo nebude ministrem, ale chtějí slyšet kam se kráčí. Strana se zbavila předsedy, který stále měl velkou voličskou podporu, jak dokázaly evropské volby, kde dostal přímý mandát.  DAÖ podle Stracheho (i podle průzkumů) dostane ve Vídni víc hlasů než FPÖ, která má namířeno do politické bezvýznamnosti.
      Rakousko podle Stracheho potřebuje moderní pravicovou populistickou stranu, která se dotkne všech závažných společenských problémů a hlavně bude usilovat o sociální spravedlnost. Nic, co by hraničilo s nacismem nebo antisemitismem, ani v nejmenším. Poslední rok nepovažuje za ztracený, byl to zajímavý čas reflexe, hledání něčeho nového, lidé se hlásili sami, nejen příznivci FPÖ. Strache se domnívá, že 14 let chyboval v jedné věci, budoval funkcionářský mančaft, který ho nakonec zlikvidoval.
DAÖ podle jeho slov musí být občanské hnutí v moderním smyslu s občany na kandidátce. 
  


Žádné komentáře: