pátek 24. ledna 2020

ferguson merkelová davos

Ferguson o Merkelové

Každý komu to aspoň trochu myslí ví, že Angela Merkelová je největší katastrofou, která Evropu v posledních padesáti letech postihla. Vyjádřil se tak historik velkého jména Niall Ferguson ze Stanfordu v Davosu v hovoru s DieWelt. Dovedla Německo hospodářsky ke zdi a svými chabými státnickými předpoklady Evropu do globální bezvýznamnosti. Do historických knih vstoupí jako takticky brilantní předsedkyně vlády, ale strategická katastrofa. Tak dlouho svoji moc opevňovala a pojišťovala a mediálně manipulovala svojí popularitou, "zajistila Němcům pár let vysoké zaměstnanosti", že ji žádný z rivalů nemůže ohrozit. Své zemi neotevřela cestu dopředu. Jako příklady uvádí historik překotný konec s atomovou energií v Německu a neúspěšná euro politika. Němci kvůli jejímu selhání mají nejdražší elektrickou energii na světě. Evropská zelená politika bude ještě víc nahlodávat konkurenceschopnost německého průmyslu.
        Ferguson v DieWelt „Unáhleným odchodem od atomu zpackala německou energetickou politiku a nyní to ještě prohlubuje. Představa, že Green Deal může podpořit ekonomický růst, je jedna z nejpodivnějších idejí, která dnes vůbec ve světě existuje“. Ferguson dobře zná historii a především její ekonomické konsonanty a naznačil pravdu, které Evropa neuteče. „Evropský projekt je u konce. Už se žádná další integrace nebude konat“.
       Merkelová vystoupila včera v Davosu, Ferguson předpověděl o čem bude mluvit – o multilaterálním světovém uspořádání, o nadnárodních institucích. „Je to spíš jen pohádka. Tento liberální světový pořádek existoval jen velmi krátkou dobu po pádu berlínské zdi v devadesátých letech. Merkelová patří k této dekádě, kterou máme dávno za sebou! Nechápe to, je přesně stavěná jako Honecker s levičáckými médii za zády, Německu bude diktovat minimálně do 2021.“
        „Ví vůbec Němci proč žijí v demokracii? Opravdu se domnívají, že přišla mávnutím kouzelného proutku, nebo že její zdroj se nachází v OSN. Tato kognitivní disonance je nanejvýš znepokojující. Merkelová není žádnou velkou Evropankou za níž se ráda vydává. V klíčových otázkách ji chybí vůdčí nadhled, který se dal pozorovat u Kohla. Silná fiskální unie je logickým důsledkem měnové unie, a proto bylo nezbytné pomoci Řecku v krizi. Pomoc zpackala, vyplodila nejistotu a vykonstruovala šok na evropském jihu. Nejzávažnější chybou jejího vedení byl přístup k imigrační krizi. Sociální a společenské důsledky jejího řešení bude Německo dlouho cítit. Společně s dlouholetým ministrem financí Schaublem způsobili evropskému projektu nenapravitelné škody, svým tvrdým postojem oproti Cameronovi mají velkou vinu na Brexitu." 
       Jaká budoucnost pro Německo? „Japonsko bez koheze a stability“. Při zohlednění současných vývojových trendů v Německu -  demografický propad, převažující „bizarní“ ideje kolem údajného růstového stimulování zelenou politikou a žádný společenský odpor proti této politice - počítá Ferguson s tím, že Německo se stane druhým Japonskem, zestárlé, malý růst, ovšem s malou inflací. S jedním velkým rozdílem, Německo ve srovnání s Japonskem bude mít velké imigrační problémy a politika se stane nestabilní. Japonsko bez soudržnosti a stability.     


Žádné komentáře: