pátek 31. ledna 2020

brexit dnes

Brexit konečně

Británie dnes ukončí své členství v Evropské unii. Francouzské rádio RFI (emitované i do Prahy) diskutovalo dnešní dopoledne toto téma s frankofonními Afričany, několik milionů jich pravidelně rádio poslouchá. Při dnešním stavu rychlé komunikace  je možné zapojit do diskuze polovinu kontinentu. Zajímavé, že i obyvatelé pouštní oblasti mezi Mali a Čadem se zajímají, co bude v Británii s Východoevropany v pondělí, zůstanou dál rezidenty s pracovním povolením na pět let, horší to bude s nově příchozími, zněla odpověď mladé expertky z Paříže. Afrika (a Praha) se dál mohly dozvědět z města nad Seinou další důležité (?)pravdy, podvodník Johnson nalhal lidu, že Británie na EU doplácí, tvrdil, že každý den Británie přichází o 300 milionů liber, proč je to jasná lež mladá expertka neodhalila. Další referendum se nemůže konat, i když by si to lid tak moc přál, dotyčný uzurpátor to nedovolí. Expertka vysvětlila černochům v divné konstrukci křesťanského pietismu, že Británie sice něco dávala navíc, ale ještě víc dostávala zpátky v obrovské míře solidarity na níž se mohla podílet. S Evropskou unií se nastolil svobodný pohyb osob a zboží mezi severním Irskem a Irskou republikou, nyní je to všechno ohroženo?? Ve francouzském rádiu zábava hned od rána.
      Jiný pohled mají reální investoři, Sascha Zastiral interviewoval ve WIWO šéfa investiční agentury města Londýna Allena Simpsona, který nepatří zrovna mezi Brexiters. V agentuře nepozorují, že by firmy opouštěly Británii, jednoduše firmy registrují situaci a adaptují se na nové právní a operativní změny. V Agentuře naopak zaznamenávají nárůst počtu nových zahraničních firem v Londýně, registrují větší zájem podnikatelů z Německa než před rokem, burzovní index FTSE100 od parlamentních voleb narostl o 4%. Zahraniční investoři vidí v Británii dobrý terén. Malé i velké firmy ve finančním sektoru předjímaly změny a udělaly všechno proto, aby mohly v Londýně zůstat. Simpson říká, že před pár dny dostali informaci o tom, že přes tisíc firem ve finančním sektoru se nově otevřelo nebo firmy rozšířily svoji přítomnost. Firmy přijaly výzvu, kterou Brexit nabízí.
    Během roku se má dojednat definitivní podoba ekonomických vazeb Británie a EU, předpokládá se, že EU znesnadní přístup
na svůj vnitřní trh britským firmám působících v oblasti služeb. Simson na to odpovídá, že samozřejmě s tím budou komplikace, ale podstatné na tom je, zda-li je firmy chtějí nebo nechtějí řešit. Dnes polovina bankovních investic do Evropy se realizuje přes americké firmy, a žádné podpůrné dohody zde neexistují. Finanční sektor si cestu k trhu vždycky najde. Firmám pohybujícím se v oblasti zpracování dat nebo technologicky sofistikovanějším sektoru, je politický vývoj úplně lhostejný, tyto firmy vůbec hranice nezajímají. Podle Simpsona jde všeobecný ekonomický trend mimo Brexit, jde o to, jak města jako Londýn, Mnichov, Berlín zareagují na výzvy čtvrté průmyslové revoluce. Obchodní dohody nejsou v tomto smyslu důležité, jde o to, do jaké míry se město promění v část světové technologické sítě. Klíč k příštímu leži v podnicích samotných, ne v dohadování vlád.
      Dnes se pozoruje, že po krátké přestávce se investice z Německa do Londýna vrací ve větším měřítku než v minulosti, mnoho firem zde otvírá pobočky. Londýn není silný pouze ve finančním sektoru, ale i v technologickém, v kultuře a mnoha jiných oblastech. Loni se zaregistrovalo na londýnských univerzitách víc německých studentů než kdykoliv předtím. Realita, která se Brexitem nastolila, je pravděpodobně úplně  jiná než klevety Radio France International a zkreslené reportáže a úvahy ČT na dané téma apod.    

Žádné komentáře: