neděle 15. prosince 2019

johnson portillo ginamiller

V sobotu prvního (února) východ slunce

31. ledna Británie opustí EU, Brexit is going to happen. Ve čtvrtečních volbách byl Brexit hlavním tématem a lid rozhodl podruhé. Británie koncem ledna formálně opustí evropské instituce a během jedenácti měsíců dojedná definitivní podobu obchodních dohod, které vstoupí v platnost koncem 2020. Nově zvolený poslanec konzervativní strany Mark Francois: „1. února bude svítat nad svobodnou zemí, do kalendáře jsem si už poznamenal, musím časně vstát, abych viděl východ slunce“. 
   Po schválení zákona o vystoupení z EU britským parlamentem, začne přechodné období, kdy se má dojednat definitivní podoba obchodních vazeb mezi EU a Británií. Theresa Mayová předpokládala dvouleté období, Johnson a jeho tým mluví o co nejkratším období 11 měsíců. A druhá strana tj. komisariát EU, která má nekonečné možnosti sabotovat proces, to vidí na delší období. Vedoucí proti-brexit aktivistka Gina Miller v BBC prohlásila, že bohužel parlamentu se už nedá zabránit v ratifikaci vystoupení z EU, ale pak nastává slibné období pro pokrokové bojovníky za setrvání, musíme ovlivnit parlament, aby opuštění EU bylo tak soft, jako by vůbec nebylo. Zajímavá taktika. Evropskounijní strana má silný důvod sabotovat poslední fázi, do uzavření definitivní dohody o obchodu, Británie stále sype do EU finance a všechno probíhá jako doposud. EU signalizovala, že se necítí vázána žádným rychlým rozvrhem poslední fáze.
    Výsledek referenda 2016 byl elitou a parlamentem bezskrupulózně sabotován. Hlavní předvolební slogan pro-EU partají - nechme lid znovu rozhodnou, nyní je lépe informován - vzal lid doslovně a rozhodl podruhé, včetně tradičních labouristických voličů. 
      Konzervativní poslanec Kawcsynski prohlásil, že Johnson pragmaticky dokončí Brexit a z Británie se stane ekonomická velmoc, která srazí Německo. Merkelová je šťastná, že Británie má jednání schopný parlament, ale další bude podle ní nesmírně komplikované. Lord Portillo, bývalý šéf konzervativní strany, v BBC prohlásil: „Je to potřetí, kdy lid hlasoval pro Brexit. Johnson přejmenoval stranu, nyní jde o one-nation-conservative-party, je to lidová vláda. Johnsson není extrémista a druh Thatcherové. Nemluvil (po volbách) jen o Brexitu, se zaujetím i o zdravotnictví, školním systému a infrastuktuře. Nebude to politika extrémně pravicové vlády.“  
       Úvodníkář v Guardianu GeorgeMonbiot mluví o dlouhé tmě. Má na mysli, že se Británii evropskounijní nebe nadlouho zavře. Vymyslel zábavné argumenty. Úvodníkáře, a mnoho dalších z EU mainstreamu, nezajímá kromě jeho apriorní svaté pravdy nic dalšího, realitu ztotožnil s "pokrokovou" fikcí, jeho úvodníky se podobají čtení z evangelia nedělní bohoslužby.  Tma,  nejtemnější od druhé světové války. Nastává vláda radikální pravice, odmete z cesty všechny zábrany kapitálu a těm, kteří prachy akumulují. Vydírali a vylhali si vítězství a budou lhát a vydírat ještě víc. Vedeni mužem, který má otevřeně rasistické názory, bigotnost a xenofobie mu nejsou cizí, když je v problémech, svede to na imigranty, muslimy, Romy, na chudé a slabé. Horor, kterému budeme čelit. Musíme permanentně útočit na vládu a její příznivce, jak jen to bude možné. Všichni pokrokoví se musí spojit a vymyslet přesvědčující narativu a mobilizovat se, jako dokázali mladí v klimatických stávkách. Šarlatáni nepatří do voleb. Musíme otevřít všechny možnosti a skandalizovat ho, vyšetřit všechny jeho finanční vazby a zájmy. To by v tom byl čert, aby se něco neodkrylo. Využijme soudů a prokurátorů a pronásledujme ho, jak jen to půjde. Tolik reakce jakobína a bolševika v jednom a úvodníkáře hlavních britských novin George Monbiota na výsledek demokratických voleb.
          


Žádné komentáře: