pátek 6. prosince 2019

euro zona

Euro (a zóna)

Britská vláda kdysi rozhodla, že zůstane mimo euro a bylo to její nejmoudřejší rozhodnutí (které kdy přijala), neřekl to leckdo, ale profesor Clements Fuest, prezident IFO, mnichovského institutu velké reputace a ředitel centra ekonomických studií mnichovské univerzity. Významný německý ekonom racionálně argumentuje, v ČR nám naopak sdělila předsedkyně topky bez racio argumentů, že musíme přijmout euro, nejspíš se jí líbí chlapi na bankovkách. Profesor Fuest a jeho institut jsou významným referenčním bodem německé ekonomické politiky. 
      Britský ministr financí Gordon Brown v 2007 vyloučil jakoukoliv společnou budoucnost Británie s eurem, historie dala tomuto moudrému politikovi za pravdu. Profesor Fuest v interview v DailyExpress řekl, že pokud by Británie byla členem eurozóny, dopad finanční krize 2008 v zemi by byl podstatně horší, Británie by nemohla devalvovat měnu a zachránit banky - dík faktu suverénní měny, mohla země limitovat negativní dopady krize. Británie mohla podstatným způsobem libru devalvovat a nasypat do bankovního systému velké prostředky a zabránit jeho kolapsu. Boris Johnson byl šťastný, má to lehčí bez Británie v eurozóně. To je asi důvod málo kompetentních českých politiků proč propagují zavedení eura, pak cesta z celé EU bude zaminována.   
      Profesor nemá moc pozitivní náhledy na celou EU, podle něj by se měla eurozóna reformovat, ale v žádném případě nemůže jít o přeměnu do podoby nějakého superstátu s obrovským centrálním rozpočtem. Důležitější a realističtější je rozvoj evropského bankovního systému a kapitálového trhu. Zajímavé postoje profesora, Německo je hlavním profitérem eura, nejsilnější evropská ekonomika je nesena slabou měnou. Profesorovy úvahy jsou založeny na možnosti rozpadu eurozóny, tato možnost je čím dál víc reálnější, a pak by se dnešní německé měnové výhody mohly proměnit v inferno pro exportně založenou německou ekonomiku.
       Minulý měsíc ředitel maďarské centrální banky Matolcsy v podobném duchu popsal euro jako past, zemím eurozóny by se vedlo lépe s vlastními měnami. Bude pro ně problémem najít cestu z této pasti, Evropa musí přestat s riskantními fantaziemi o vytvoření superstátu, který se postaví po bok USA. Matolcsy řekl, že euro nezabránilo vzniku silné německé moci, Němci samotní padnou do pasti, euro je pro ně „příliš dobré, aby to byla pravda“. 
      Profesor Fuest se domnívá, že členům eurozóny by se mělo umožnit z ní vystoupit, a ti zbývající by se pokusili vytvořit udržitelnou ekonomické realitě odpovídající měnu.  Explozívní vyjádření profesora Fuesta jde proti mainstreamové demagogii v celé Evropě, která přes dlouholetou ekonomickou krizi v jižní části EU evidentně způsobenou společnou měnou, vydává euro za velký úspěch.     

Žádné komentáře: