pondělí 28. října 2019

umbria tesei

Umbria

Ta hrůza, Bondy veršoval „pamatujete soudruzi na ty hrůzy, kdy všechno měli jen ti druzí“, 50 let vládli italští soudruzi v Umbrii, a přichází ty hrůzy. Pomalu a trochu se zpožděním se bortí italská berlínská stěna. Matteo Salvini prošel Umbrií jako smršť. Tisíce lidí na jeho volebních mítincích ukazují, že občan vstoupil do politického prostoru, nehodlá jej přenechat žádným elitám, dokazuje to i 65% účast registrovaných voličů, nevídaná v Itálii.  Kandidátka pravicového bloku na post prezidentky regionu Donatella Tesei  dostala 57.5%, levicový protihráč Vincenzo Bianconi 37.4%.  Z pravicového bloku Salviniho Lega 37.5%, Meloni FdI 10.4%, FI (Berlusconiho Forza Italia) 5.1%. Evidentně pravicový volič preferuje strany anti-EU, tj. Legu a FdI, kolaborující partaje s EU už nechápe jako moc pravicové. Vládnoucí levicový blok: postkomunisté PD 19.8%, polovina toho, co v předchozích volbách, a katastrofa pro M5s 8.5%, ve volbách v 2018 dostali 27%. Renziho nová levicová partaj 0.4%. 
      Výsledek hlasování je pro politiky levicového bloku horší než očekávali,  20% pravicový posun v bývalé levicové baště je ohromující. V M5s řada funkcionářů a poslanců se již stačila vyjádřit, projekt hnutí M5s se zrodil jako protestní hnutí proti mainstreamu, spojení s globalisty a neoliberalisty  ze sociálně demokratické PD bude mít fatální důsledky. Pakt antisalvini se pomalu rozpadá. Důležitým důsledkem nedělních voleb bude míra rozkladu vládnoucí koalice PD-M5s,  vzájemně si přisuzují vinu za volební propad. Rozpad vládní koalice by znamenal předčasné volby a v dnešní situaci vítězství Salviniho. Podstatně by to změnilo i Evropskou unii. Někteří funkcionáři postkomunistů, dnes  sociálnědemokratické PD, říkají, že čím dřív opustí PD koalici, tím lépe pro stranu, volby do parlamentu už nevylučují. Koncem minulého týdne se objevil ve Financial Times článek dávající do souvislosti ministerského předsedu Conteho s finanční korupcí vatikánské banky. Pokud se to prokáže, asi rozpad vlády už nic nezastaví. 
    Nová prezidentka regionu, Donatella Tesei, je pravicová politička, dvakrát silným mandátem nad 60% zvolena starostkou v Montefalco, advokátka, senátorka, předsedkyně senátního výboru obrany. Umbrie je chudší mezi italskými regiony, Tesei: „Před očima vidím jak má země chudne, zrůdná byrokracie dusí podniky a obchodníky, jsem pragmatická, jsem citlivější k faktům než k řečem“.
     Volby znamenají Salviniho triumf, 37% pro Legu, ještě nedávno spojovanou pouze se severní Padánií, o dva body víc než v evropských volbách, o 22% víc než v předchozích regionálních volbách. Salvini před volbami navštívil 98 obcí,   mluvil na náměstích a setkával se s lidmi. Salvini říká, že po 50 letech osvobodil Umbrii z levičáckého jařma. Volby jsou triumfem i pro Giorgu Meloni, je považovaná za nejpravicovější z pravice, média její stranu FdI ještě nedávno prezentovala jako nefrekventovatelnou, dnes ji novináři hojně frekventují. FdI 10.4%, ještě nedávno polovina z toho by pro tuto stranu znamenala příliš mnoho. Meloni se vyznačuje tím, že s levičáky nehodlá ztrácet čas v neplodných diskuzích, je tvrdá a úderná. V Umbrii její strana skončila třetí. Když Salvini kolísá, ona mu vrátí sílu. Meloni: „Ještě dneska se dáme do práce, musíme dokázal, že to umíme lépe. Z Umbrie zmizí desetiletí mizerné levicové politiky, která se nakonec redukovala na nepotismus a korupci,. Uvědomuji si obrovskou zodpovědnost, kterou nám občané svěřili do rukou.“ Třetí pravicová  komponenta, Berlusconi a jeho FI, ztrácí, i když v posledních týdnech se jednoznačně přidal na stranu suverenistů a postavil se ve vlastní straně proti hlasům pro spolupráci s PD a současnou vládou.
      Editorialista novin Secolo d´Italia píše: V Umbrii už rozdíl mezi pravicí a levicí dvacet procent, italské regiony se zbavují rudých, nepomáhá ani aliance s M5s. Tato levice, která je minoritní už ve většině italských regionů, v 11 z 20, se drží zuby nehty u vlády a blokuje volby. Proboha běžte už domů. Nemáte právo dohánět italský lid k zoufalství, nemůže platit, že se nevolí do parlamentu protože lid je proti vládě.

Žádné komentáře: