čtvrtek 10. října 2019

portugal andre ventura

Volby v neděli

V Portugalsku. Málo zajímavé, partaje více nebo ještě více proevropskounijní si předaly pár poslanců. Portugalsko si nedokáže představit jiné obzory než evropskounijní. Kdysi jim sto padesát let dohodou Methuen (1703) likvidovala národní ekonomii Anglie a něco podobného dnes od Evropské unie. Dobrá zpráva, do parlamentu se dostala konzervativní populistická strana Chega André Ventury. Poprvé za posledních 45 let od svržení konzervativního autoritativního režimu národní konzervativec nebo populista v parlamentu. Říkají mu portugalský Belsonaro. Ventura, profesor práva a sportovní kometátor, prohlásil, že garantuje, že za osm let Chega bude první parlamentní stranou a povládne Portugalsku.
      Socialisté, považovaní za vítěze voleb, mají 106 mandátů v 230 členném parlamentu (o 20 víc než v předchozích volbách 2015). V minulém volebním období vládli s podporou extrémně levicových hnutí: levicového bloku a komunistů, v této formě se bude vládnout i dál. Socialistickému ministerskému předsedovi António Costovi se podařilo v posledních čtyřech letech podstatně vylepšit ekonomické parametry v zemi. Předtím vládnoucí sociální demokraté se slepě řídili pokyny evropskounijního centra, tj. totální šetření, seškrtání veřejných výdajů atd., terapie nepomáhala. Costa spolu s ministrem ekonomie Mario Centenem byli podstatně flexibilnějším než EU slepě poslušné vládnutí sociálních demokratů a lidovců. Odmítli politiku tvrdého rozpočtového šetření, u většiny konzumních položek snížili DPH. Portugalsko se zázračně pozvedlo. Nezaměstnanost klesla ze 12% na dnešních 6.3%, narostla průměrná mzda, předtím stagnující HDP mírně roste,. Politika Costovy vlády se pohybovala na pokraji tolerovatelnosti bruselskými byrokraty, s výsledkem protiřečícím jejich varování. 
       Druzí skončili sociální demokraté PSD 77 mandátů (-12). Zelení si polepšili, 4 mandáty, lidovci (CDS) donedávna významná pravicová strana padli z 18 na 5. Chega 1.3% a jeden mandát, stejně jako liberální iniciativa. Levicová antirasistka černoška Katar Moreira z Guinea-Bissau jeden mandát.  V komentářích se praví, že populista rychlých řešení, např. korupce, se dostal do parlamentu, u liberální iniciativy jsou komentátoři velmi vstřícní. Ti chtějí privatizovat státní spořitelnu, rozhlas a televizi a jak geniální liberálové - jednotnou daň z příjmu. Korupce má být komplexním problémem, proto nejlépe nedělat nic. Předat státní instituce mezinárodním financím je na druhé straně v EU vždycky pozitivní. 
      Pro sociální demokraty to byl jeden z nejhorších volebních výsledků vůbec, šéf strany Rui Rio je vystaven těžké kritice – měl by odstoupit, špatná strategie, otevřít vedení strany mladým, nové ideje, vidět do budoucnosti atd. Úplně stejné frázování jako u jejich souputníků všude jinde v EU. Ovšem proč by měli voliči dát přednost této variantě evropskounijního modelu, není úplně jasné,  žádnou pořádnou alternativu sociální demokraté nenabízí. Zajímavá statistika – průměr dítěte na ženu je v Portugalsku 1.45, průměr dítěte na ženu u voliček sociálních demokratů je 1.25, samotný fakt dává pravicovost této strany do uvozovek. Radikální podpora evropské natality je klíčovým důkazem konzervativní  a pravicové politiky. 
       Krize pravice v Portugalsku je krizí celé země, která nemá vzhledem k příkazům a požadavkům Evropské unie a Evropské centrální banky žádnou variabilitu v rozhodování o klíčových záležitostech. Navíc finančně na EU závisí. V této situaci je jedno kdo vládne. V roce 2015 socialisté, levicový blok a komunisté byli v opozici velmi tvrdému stylu vládnutí sociálních demokratů vynuceném EU. Dnes je ekonomická situace země nesrovnatelně lepší a zásluhy si částečně oprávněně přisvojili socialisté. 

Žádné komentáře: