čtvrtek 31. října 2019

oranie afrika

Rasismus atd..

Nudné téma, ale občas přece jen. V Jihoafrické republice zvítězil antirasismus a ušlechtilý Mandelismus, který dojímá k slzám dodneška studenty vyšších školních zařízení v západních demokraciích. Říká se, že demokratických států je dnes už kolem 130, ale výše popsaný fenomén dojímá jen ty západní. V Japonsku, Singapuru a království Nairu apod.  antirasismus nikoho nezajímá. V Jihoafrické republice vybíjí zbytky bílé farmářské populace, černí u moci už ovládli téměř všechno a o to je víc zajímá, co ještě neovládli. V Austrálii pouze bílý jihoafričan dostane politický azyl, Putin nabídl 30 tisícům ohroženým farmářům pozemky v jižním Rusku, jsou extrémně pracovití a požehnáním pro zemi kde žijí. Jinak se to chápe v jižní Africe a u západních antirasistů.
      V Guardianu článek o Oranii, to je městečko asi se 2000 obyvateli v jižní Africe v oblasti Karoo. Těžko se pochopí soudnost pisálků v britském listě, kde v reportáži mluví o rasistech, kteří ovládli město. Totiž jsou tam jenom bílí, černé tam nechtějí. Co zbylo z obrovské země bílým búrským pionýrům, kteří vytvořili jihoafrický zázrak. Angličané měli tendenci Búry potlačovat jak se dalo, po prohrané válce pro ně měli dokonce i koncentráky, v tradici pokračují dodnes. Oranie byla založená v roce 1991, po konci apartheidu se 40 bílých rodin rozhodlo vytvořit komunitu separovanou od zbytku jižní Afriky. Oficiálním jazykem je tam afrikánština. Zakladatelé vykoupili pozemky v odlehlé neobydlené oblasti, vykoupili i zchátralé domy po zaměstnancích, kteří pracovali v nedaleké elektrárně. Sami vybudovali cestní sítě, domy, veřejné plochy atd. 
       Podle Guardianu se jedná o planetární inferno - Oranie je nepřátelská k idei černochy ovládanému státu. Velký zločin bílých. To že bílí jsou zabíjeni, mučeni, jejich majetek ukraden a hledají jakékoliv východisko z hrozné situace, to není pro reportéry Guardianu zajímavé. Obyvatelé Oranie říkají, že jejich projekt je kulturním projektem, zachování tradic a dědictví bílé afrikánské populace. 
        Město stále roste, ročně o 10%. Vysvětlení je jednoduché, bílí se cítí jinde ohroženi a stěhují se sem. Ve městě nechybí průmyslová zóna, její výrobky se prodávají v USA a v Číně. Zakladatelé projektují město pro 10 000 nových rezidentů, plánují otevření univerzity. Polemika, kterou jejich projekt vyvolává je obrovská, argumentuje se, že projekt je úderem pěstí proti principu Jihoafrické republiky. Ovšem z pohledu stávajících zákonů je afrikánský projekt a město samotné zcela legální.
       Jižní Afrika má obrovské problémy s bezpečností svých občanů i cizinců. V září skupiny černých jihoafričanů vypálily v Pretorii a Johannesburgu 50 obchodů, které patří černým cizincům, zabily přitom 5 lidí. Xenofobie nebo rasismus, na termínu tak nesejde, proti černým cizincům a bílým spoluobčanům. Mainstreamové noviny mluví o válce proti diskriminaci. Somálci, černoši z Malawi, Zimbabwe a odjinud ve velké míře přišli do země v období stavebního boomu kolem 2008, kdy se připravovalo mistrovství světa ve fotbalu. Tenkrát, v 2008, na periferii Johannesburgu v Alexandrii, skupiny cizinců byly obklopeny mladými černochy a došlo k hromadnému lynči. Mělo jít o ojedinělé případy. Dnes se to děje na periferii dalších měst běžně. 
    Kdysi v období apartheidu, ekonomická prosperita Jihoafrické  unie přitahovala obrovské masy černošské populace z okolních zemí. Na periferii měst se nerozlišovalo, kdo odkud přichází. Po převzetí moci Mandelovým ANC (Africkým národním kongresem) a po vytlačení bílých z řízení země se ekonomika země pomalu propadá a slábne, a narostly etnické třenice. Vypálené obchody, auta, černé kroniky mluví o upálených zaživa. Např. na sociálních sítích “Sisonke Peoples Forum” organizuje hony na cizince. Černošské tlupy pořádají hony na černé občany cizího původu. Setmění na periferii velkých  měst znamená černou můru pro mnohé, policie tak akorát druhý den je schopna konstatovat k čemu došlo.   

Žádné komentáře: