neděle 13. října 2019

export extrem

Statistici v německém ekonomickém institutu IFO odhadují, že německá obchodní bilance letos skončí kladným převisem 276 miliard dolarů, tj. 7.1% HDP, tak závratný kladný přebytek se v Německu realizuje už řadu let. V proporcích českého státu by něco podobného znamenalo kladnou obchodní bilanci ve výši 800 miliard korun, pokud by se na Křivoklátsku začaly těžit diamanty a vyváželi jsme je, pak by tento kladný převis mohl být oprávněný, ale i tak v důsledcích by to zničilo trh s diamanty.
     Německo nic blízkého diamantům netěží, naopak z důvodu ekonomického racio velkou část energie těží v hnědém uhlí a tváří se jako apoštol klimatického náboženství. Exportní převis realizuje Německo v průmyslových odvětvích, důsledkem je hrubé narušení globální ekonomické rovnováhy, podíl na ekonomické krizi v jižních zemích EU a technologická exploatace satelitních zemí. Druhé v kladné obchodní bilanci je Japonsko se 188 miliardami a až třetí Čína s 182 miliardami, Spojené státy navzdor úsilí prezidenta skončí letos podle odhadu s 480 miliardovým deficitem v obchodní bilanci.
      Světový primát v obchodní bilanci, i když je proti regulím EU, vyvolává v Německu euforii. Ale všeho s mírou. Německo prodává ve velkém, ale v moderním byznysu se banky podílí na obchodních transakcích, v tomto případě především německé, které export financují a dnes má německý bankovní sektor v zahraničí pohledávky ve výši 6 bilionů eur, a bůhví jak velkou část z nich vydolují, pokud nevydolují, tak mají střadatelé a penzijní fondy smůlu, popř. i ostatní státy eurozóny, neboť v nejhorším případě to nějakou formou zafinancuje evropská centrální banka. Německý kladný převis kritizují Trump, Macron, MMF, EU Komise a státy eurozóny, které ještě nedávno měly s Německem vyrovnanou obchodní bilanci a dnes Německo vysálo jejich průmyslová odvětví, jako je Itálie a Francie.
     Od Adama Smitha se ví, že světový obchod musí přinášet obohacení všem, všeobecný profit je založen na komparativních nákladových výhodách jednotlivých států, Německý extrém v exportu zničil tuto rovnováhu, nikdo rozumný nemůže tvrdit, že komparativní výhodou Česka oproti Německu, je levná pracovní síla, tento fakt neodpovídal realitě ani bezprostředně po pádu železné opony, temporálně to mohlo platit v důsledku měnového kurzu, ale Češi oplývali stejnými dovednostmi a inteligencí (i průmyslovou infrastrukturou) jako Němci, pak jsou de facto stejně drazí a pokud se to nezohlednilo ani v třicetiletém období na pracovním trhu, muselo dojít k systémové chybě.
       Německo do roku 2023 hodlá do zlepšení klimatu investovat 100 miliard, ale rozumné investice do ekonomické infrastruktury Německo blokuje politikou totálního šetření, kterou diktuje celé EU. Spojené státy ozdravují ekonomickou situaci v zemi snahou o vyrovnání obchodních vztahů s Čínou, Evropskou unií i okolními státy. Poslední měsíce Německo zaznamenává pokles průmyslové výroby 3%-4% oproti předchozímu roku. Podle mnohých ekonomů je to příznak dlouhodobější nastupující krize, Německo by podle nich mělo změnit základní paradigma a posunout se od ekonomického modelu masívního exportu za každou cenu k vyrovnanějšímu modelu, např. podstatně zvednout vnitřní spotřebu. Běžnou odpovědí deficitních zemí v obchodní bilanci je devalvace měny, v eurozóně tyto země tuto možnost nemají a ke zvednutí konkurenceschopnosti svého zboží mohou pouze srazit mzdy a šetřit na státních nákladech, ale jak se ukazuje ani tato odpověď nevede v evropskounijním prostoru k cíli.
      Němci exportují do USA za 111 miliard eur, ale importují pouze za 61 miliard eur, tedy kdo je víc amorálnější ve vzájemném obchodě, Trump nebo Merkelová? Velká disproporce německého exportu směrem k evropskounijním zemím je hlavním důvodem ekonomické krize jižních zemí. Němci do zemí EU exportují za 750 miliard eur a importují pouze za 590 miliard eur. Obrovský německý export podvazuje ekonomickou expanzi jižních zemí EU. Po zavedení eura se jejich kladný surplus v obchodní bilanci rychle obrátil na záporný. Pokud se nevyrovná obchodní bilance, riskují i Němci, že kredity jejich bank exportu nikdy nebudou zplacené.

Žádné komentáře: