čtvrtek 1. srpna 2019

johnson exit

Vyvolají válku

Evropskounijní komisaři blokádou rozumné dohody s Británií o vyváženém Brexitu vyvolají nejspíš válku v severním Irsku. Idiocie vládnoucích v EU a jejich trabantů v členských zemích povede k obnovení dlouholetého krvavého severoirského konfliktu. V severním Irsku a ve Skotsku v hlasování o Brexitu zvítězilo dost velkým rozdílem remain, v předbrexitovém období evropskounijní propaganda sázela na tyto periferní oblasti a Londýn, používala všech možných propagandistických triků, které se vymykaly korektní argumentaci pro setrvání Británie v EU, seli válku a je pravděpodobné, že ji sklidí. V období před klíčovým referendem vyhrožovali severním Irům, že budou odříznuti od Irska, argumentovali vším možným i nemožným, a po hlasování o Brexitu, ve  vyjednáváních, vytáhli EU vyjednavači ten nejbigotnější argument, celnice mezi Irskem a severním Irskem.
      Ministerská předsedkyně Mayová vedla vyjednávání s extra demagogickými partnery, navíc oplývajícími nezvyklou mírou podlosti a jak se dalo očekávat neuspěla. Pro Borise Johnsona není prvotní vyjednávání, což bylo evidentní v případě Mayové, ale opuštění monstra zvané Evropská unie, v souladu s vůlí britského lidu. Křehké dohody mezi protestanty a katolíky v severním Irsku budou vystaveny vinou evropskounijních komisařů těžké zkoušce, již dnes je nasměrováno k nedobrým vztahům mezi Británií a Irskem. Britský ministerský předseda Johnson je rozhodnut velmi rychle EU opustit, a aby zabránil možnosti, že severní Irsko zabrzdí tento proces, je rozhodnut nasadit na Belfast přímou administrativní kontrolu z Londýna. Proti čemu se vždy v minulosti vehementně stavěly katolické politické frakce v severním Irsku. 
       Po Johnsonově jmenování ministerským předsedou začala britská vláda okamžitě jednat. Vydělila 2.1 miliard liber na přípravu separace Británie od EU, mají zabezpečit klíčovým sektorům hladký rozjezd po Brexitu.  Vláda zdvojnásobila předpokládanou sumu pro hraniční opatření, podporu podnikatelům a zabezpečení léčiv. Tři měsíce před okamžikem odchodu se má rozjet informační kampaň, obyvatelstvu se musí ukázat, že Británie je připravena, řekl ministr financí Javid.
       Pokud se do 31. října nepodepíše a neratifikuje dohoda o procesu opuštění Británie, 1. listopadu pozastaví Londýn platnost severoirské autonomie, aby vyloučil možnost politické blokády administrativy regionu ze strany katolických proirských frakcí. Podle vyjádření britského státního tajemníka Dominica Raaba v britském rádiu, státní sekretář pro severní Irsko Julian Smith pracuje se všemi alternativami, včetně té nejdrastičtější, která by ovšem vyvolala na irském ostrově nebezpečné napětí. V případě tvrdého Brexitu bude severní Irsko odříznuto od EU a tudíž i od Irska, s celnicemi na hranicích. Zajímavé je, že britský vládní think-tank Institute for Government, naznal, že v případě uvalení přímé londýnské administrativy na Belfast, by to nebylo vůbec špatné pro  místní ekonomii, která tvrdým Brexitem pravděpodobně utrpí, ale nebezpečně by narostly politické tenze mezi katolíky a protestanty.  

Žádné komentáře: