sobota 27. července 2019

mevlut cavusoglu eukatastofa

Mevlut Çavuşoğlu

A katastrofa brzy. Turecký ministr zahraničí pohrozil, že pokud EU nezliberalizuje vízovou politiku proti Turkům, dohoda o readmisních procedurách z roku 2016 přestane platit. V Turecku je 3.5 milionů lidí ze severní Afriky, Sýrie, Afghánistánu atd. a jsou nasměrováni do Evropské unie, dohoda EU s Tureckem částečně imigrační lavinu zbrzdila. Pokud v létě 2015 přešlo na řecké ostrovy z Turecka 150 000 lidí,  pak v roce 2017 to bylo jen 3000 lidí za měsíc. Mevlet Çavuşoğlu: „Nebudeme čekat u vrat EU, readmisní dohoda a visa-free režim pro Turky do EU začnou platit ve stejný okamžik.“
    Evropskounijním byrokratům to vyrazilo dech. Turecko dostalo před třemi lety několik miliard a zavázalo se dohodu respektovat. 22. července turecká vláda prohlásila, že platnost dohody se pozastavuje. Turecký ministr zahraničí prohlásil, že to není v důsledku sankcí, kterými EU vyhrožuje Turecku za exploraci plynových nalezišť v ekonomické zóně Kypru, ale i za nevyplnění bezvízového příslibu pro Turky. Imigrační tsunami na řecké ostrovy je reálné.
      Turecký ministr Suleyman Soylu je explicitnější: „Kontrolujeme masovou imigraci a tuto páku kdykoliv proti Bruselu můžeme použít. Pokud by Turecko nepřijalo před třemi lety rozhodná opatření, ani jedna evropská vláda by nevydržela déle než šest měsíců (v důsledky imigračních mas)“. S EU jsme na tom opravdu tak mizerně, turecký ministr vnitra má plnou pravdu, Evropa je v důsledku idiotské politiky Evropské unie na Turecku extrémně závislá, individua, která vedou EU nejsou kompetentní a jsou nebezpečná pro evropskou perspektivu. Pokud si oprášíme paměť – evropský komisař české provenience Fule, jehož hlavní (a ostatní?) kvalitou byla dobrá znalost angličtiny, se podílel výrazným způsobem na formulování vztahů EU a Turecka, v Turecku byl jako doma a naznačoval, že ještě pár reforem v zemi a Turecko je naše (EU).
       Evropská unie, aby zabránila imigračním masám, bude muset skousnout trest smrti, který Erdogan obnoví ( a proč ne?), rakety S400, turecký podíl na plynových nalezištích v blízkosti Kypru a třeba i nezávislost severního Kypru a urychleně otevřít bezvízový vstup Turků do Schengenu, popř. nasypat Turkům další miliardy, pak pár let budou Turci imigraci brzdit. Stačilo by ovšem pár lodí, které by vstup do Evropy blokovaly a je po imigračním problému.    

Žádné komentáře: