neděle 7. července 2019

bossa nova gilberto

João Gilberto morre

Člověk by se mohl domnívat, že bossa nova je tu od nepaměti, ale dnes ráno se dovíme, že otec tohoto hudebního stylu João Gilberto včera zemřel ve věku 88 let. Spolu s Antonio Carlos Jobim, Vinicius de Moraes a Carlos Lyra patřil k otcům  slavného hudebního žánru, desku Chega de Saudade považují hudební kritici za fundament bossa nova.
     Po vítězném tažení politické multikulti variability v Evropské unii, která variabilitou rozumí rasový a náboženský influx ze severní Afriky, EU ideologové (a servilní český mediální apendix) se domnívají, že kulturní zplanýrování podpoří multikulti ideovou variabilitu, v rytmech triviálního amerického popu a kýčových hollywoodských hudebních filmových kreací se radostněji aplauduje vítání nových imigrantů, v hudební oblasti je podle nich zdravější a pokrokovější i na Kaufland-WC americký pop než jiné žánry. Bossa nova byla k slyšení i v zpátečnické komunistické totalitě, dnes v pokrokové EU době téměř vymizela z českých médií.   
     Brazilské noviny píší – nejdůležitější hlas a kytara v brazilské hudbě, tvůrce bossa nova, zakladatel moderního hudebního myšlení, inspirátor generací, které ještě znaly ovládat hudební nástroj i svůj hlas (originálním způsobem a ne papouškovat rádio a TV). Joao Gilberto byl sám kytarou, nemluvil ke světu, mluvil se sebou samotným, pozoroval hudební myšlenky a přejímal je jako rezonanční box, aby je mohli slyšet ti, kteří nebyli hluší. On sám byl neviditelný.
      Byl to úžasný člověk po všech stránkách: měl zdravotní problémy, a nebylo jich málo, ale hrdost mu bránila, aby je vůbec odhaloval i nejbližším, nikdy nevstoupil do nemocnice a nikdy si nenechal dělat žádný zdravotní test. Jeho syn řekl: „Můj otec je mrtvý. Jeho poslední boj byl vznešený, vedl velký boj o důstojnost do posledního okamžiku“.  

Žádné komentáře: