středa 8. května 2019

kurz rakousko evropa

Rakouský kancléř

Velmi sympatický a talentovaný mladík, v české politice ani vidu, ani pachu po něčem takovém. Ovšem každý se někdy splete. V sobotu otevřel předvolební kampaň do Evropského parlamentu a vytáhl silným kalibrem. Požadoval nové projednání základních EU dokumentů, jeho vize je celkem jednoduchá. Těžké sankce proti zemím, které se nedrží dluhových kritérií a proti zemím, které neakceptují evropskounijní imigrační politiku. Vylepšené základní dokumenty a nepřenechat Evropu pravým ani levým chaotům. Lisabonská dohoda podle kancléře nedala odpověď na finanční, dluhovou, migrační ani klimatickou krizi, proto nové lepší dohody. Je to tak jednoduché, nové lepší dohody na planetě a povládne na zemi všeobecný mír a blahobyt? 
    V podobných intencích mluvil Kurz v interview v La Stampě, žádal, aby Itálie snížila svoji zadluženost, Itálie musí postupovat zodpovědně a nesměřovat do nového Řecka. Sekundoval mu ministr financí Loger: „Rakousko nebude za nikoho nic platit, zadlužené země jsou nebezpečné pro celou Evropu“. Je to tak jednoduché, jak si kancléř a financministr představují? Italský ministr vnitra Salvini jim promptně odpověděl: „Nikdo nebude dávat Itálii lekce, jak se chovat. Státy musí být svobodné a autonomní ve fiskálních a rozpočtových záležitostech. Itálie poslala v minulých deseti letech do EU o 50 miliard eur víc než dostala zpět. Itálie přispěla k záchraně francouzských a německých bank“.
     Ideje kancléře Kurze, kterými chce reformovat EU se dají shrnout do tří bodů: represívní režim pro toho, kdo se zadluží; represe proti těm, kteří nezaregistrují imigranty (potenciálně mohou totiž utéct do Rakouska); sankční důsledky pro porušení bodů základního traktátu. Kdo má dluh, těžce hřeší, kancléř asi ve škole neprošel lekcemi z ekonomie, Keynesovy ekonomické postupy založily poválečnou západoevropskou prosperitu. Dluh je hříchem pouze pro kalvínský protestantismus. Pro Rakousko, které je napojeno na německou rigidní ekonomiku ovládanou obsesivním ordoliberalismem totálního šetření, je snadné rozdávat tento typ idejí. Kurzovy nápady připomínají Foucoultovu knihu „Dozorovat a trestat“. Kancléř je za vycouvání EU z atomových energetických programů, nejen kancléř, celé rakouské politikum odleva napravo proti nukleární energii. Nevybíravý nátlak na Slovensko vedou všichni.
     Kurzovy nápady měly v EU velké echo, sankční akcent se od konceptů bruselských „demokratů“ moc neliší. Kancléřovy nápady jsou přitom výplodem velmi egoistických představ rezonujících v Rakousku.
    Velmi trefně reagoval v italské televizi známý francouzský euroskeptický ekonom Jean-Paul Fitoussi. „Sdílím tyto ideje, perfektně odpovídají jeho zemi, ale velmi málo evropskému celku. Buď má Evropa vládu, jejímž hlavním posláním je blaho všeho evropského lidu, nebo ciao“. Ekonom uvedl, že podobné argumenty vládnou v EU 20 let,  je to stokrát obehraný film. Všechny argumenty o EU už byly nesčetněkrát řečeny, lidé už chtějí něco jiného. 


Žádné komentáře: