pátek 31. května 2019

demokracie nemecka

Podivná demokracie nebo obyčejný fašismus?

Nás se to přece netýká, i když je to úplně stejně jako demokratické postupy Adolfa Hitlera v třicátém čtvrtém, tenkrát taky ještě nevraždil, ale některé jevy nastupovaly úplně stejně tenkrát jako dnes - např. s házenou. Víceprezident německého svazu házené a prezident saského svazu Uwe Vetterlein: lipský Volkszeitung oznámil minulý pátek jeho rezignaci na všechny funkce ve svazu házené, v překladu do normálního chápání byl spíš vykopnut ze všech funkcí.
    Důvod? Kandidoval za AfD do městského zastupitelstva Drážďan (a v neděli byl zvolen). Vysocí činovníci saského svazu házené v otevřeném dopise všem házenkářům napadli jeho kandidaturu za AfD. Podle funkcionářů svazu házené, Alternativa pro Německo (AfD) vyvolává scénáře strachu (proti imigraci) a instrumentalizuje oběti zločinů, které spáchali imigranti. Prezident svazu házené nemůže mít přece tato politická přesvědčení a kdo je má, narušil neutralitu a musí od válu.    
      V telefonickém hovoru sdělil prezident německého svazu házené Andreas Michelmann svému víceprezidentovi, že prezidium svazu házené nevidí žádnou bázi pro společnou spolupráci. Úplně podobná sdělení nacistů nebo komunistů nepohodlným lidem, pamětníci pořád žijí. Michelmann, který sám je od roku 1994 starostou města Aschersleben, řekl v německém rádiu Deutschlandfunk, že svaz házené je sice politicky neutrální, nikomu se nemůže zakázat v které politické straně bude organizován, ale …. Vetterlein může kandidovat za jakoukoliv politickou stranu, ale ne za AfD. V komunistických režimech bylo možné kandidovat za jakoukoliv složku nebo politickou stranu v národní frontě, i za lidovce a socialisty, tak demokratické režimy to byly.
    Vetterlein prohlásil, že je zklamán z postoje funkcionářů svazu a po jejich podlých akribiích se rozhodl sám rezignovat. Podle Vetterleina přece házená nemá nic co do činění s politickým názorem, "můj případ by měl být varováním". Vetterlein byl od roku 2007 prezidentem saského svazu házené.

Žádné komentáře: