pondělí 25. února 2019

prognoza eu

 Prognóza (patetická)

Není špatná. Česká republika posílá do 705 členného Evropského parlamentu kolem dvaceti poslanců, zdánlivě to není mnoho, ale důležitý bude tentokrát každý hlas a asi nyní už přijde zlom. Pokud se mocenská rovnováha nakloní směrem k lidovým proevropským stranám, bude velká šance, že se zabrzdí a eliminují fašizoidní tendence evropskounijní kamarily a vláda antievropských globalistů. Ne - fašizoidní Evropské unii a likvidaci evropských národů a principů - má šanci.
    Optimální program pro evropské volby jakékoli strany - okamžité zrušení všech unijních institucí, včetně Komise a bruselské byrokracie všech stupňů, včetně soudních tribunálů a staťáku (OECD má statistické oddělení, které Eurostat dobře nahradí), okamžité převedení ukradených pravomocí zpět na členské země,  ustavení 28členné rady zemí, která bude koordinovat evropskou politiku, na principu jedna země, jeden hlas. Okamžité nahrazení evropskounijního práva mezinárodním právem a k žádnému chaosu nedojde, ten např. kolem jednání s Británií uměle vyvolává evropskounijní byrokracie.
      Když už ne úplně optimální partaj, pak volme  něco, co se k optimu blíží. Pomůžeme i eurozóně, bez politického diktátu dojde k přirozené evoluci eurozóny, kterou si vynutí ekonomické principy, možná se úplně rozpadne nebo vzniknou společné měny skupin zemí podobných ekonomických struktur. Český volič, tradičně priorizující národ, může být jazýčkem na vahách mezi spravedlností a evropskounijním zlem, které český národ považuje za zbytečný a překonaný jev.
       Průzkumy výsledků evropských voleb nejsou moc přesné, těžko nalézt vypovídající statistický model v nehomogenitě členských zemí,  navíc do hry vstupuje vzájemné ovlivňování a mnohdy vůbec nejasnost oč vůbec jde. V některých zemích občané evropské volby ignorují, někde mají větší váhu.
     Z klíčových zemí posílajících do Evropského parlamentu nejvíc poslanců, ve Francii asi nedojde k většímu posunu oproti dnešnímu stavu, strana RN (bývalá Národní fronta), jednoznačně odmítající dnešní EU formu,  má v současné francouzské delegaci relativně nejvíc poslanců, to se podle všeho změní pouze minimálně, RN a Macronova En Marche, která přebere hlasy prounijním socialistům a republikánům, budou v rovnováze. V Německu probruselský blok ztratí kolem 12%  a v optimálním případě až 16% hlasů, které získá strana AfD. Podle posledního průzkumu CDU by získala 29 poslanců, zelení 17, SPD 15 a AfD 12 poslanců.  Ve Španělsku národní strana VOX může počítat s 10%-15% hlasů.
       Evropskounijní kamarila nejspíš utrpí velkou porážku v druhé nejlidnatější zemi Unie, v Itálii. Salviniho Lega je první stranou s 32.4% a 27 poslanci, populistické antiunijní M5s 25.7% a 22 poslanců. Volební kolaps čeká prounijní Partito Democratico se 17%, z 31 na 15 poslanců, Berlusconiho Forza Italia kolem 8% a 7 poslanců, tj. o 4 méně, populistická Fratelli d´Italia 4.4% a 4 poslanci.  V Maďarsku Orbánova Fidesz kolem 50%, v Polsku populistická strana práva a spravedlnosti PiS Jarosława Kaczyńského míří na 40% hlasů.
      V každém případě, jak ukazuje většina průzkumů, získají ve volbách populistické a suverenistické strany z parlamentní frakce Evropa národů a svobody (Enf), ta může očekávat 59 poslanců. Frakce lidovců (Ppe) z dnešních 217 poslanců klesne na 183, zemětřesení u socialistů, přijdou o 51 poslanců, z 186 na 135 poslanců. Frakce Ecr (konzervativci) poklesne ze 75 poslanců na 51, Alde (liberálové) z 68 na 75 poslanců, zelení ztratí 7 poslanců, z 52 na 45. Extrémní levice ztratí 6 poslanců, z 52 na 46. Frakce Efdd do níž patří hnutí M5s podle průzkumů posílí o 2 poslance, z 41 na 43.
     Podstatné je, že socialisté a lidovci nebudou mít v parlamentu většinu. Antiunijní a národní strany netvoří v parlamentu jednu frakci, mimo frakci Enf, která je jednoznačně proti současné podobě EU, jejímiž členy  jsou např. poslanci bývalé Národní fronty, české SPD atd., jsou zastoupeni i v další frakcích. Ve frakci konzervativců Ecr jsou poslanci AfD, ve frakci Efdd má nejsilnější zastoupení M5s. Je reálná možnost, která by v dané situaci byla optimální a má šanci na parlamentní většinu, blok částí lidovců a populistických a národních stran. 

Žádné komentáře: