pátek 16. listopadu 2018

kathos lemonde antisemit

Antisemitští katolíci, sugeruje Le Monde

Le Monde jsou jediné francouzské noviny, které chodí do francouzského institutu a spolu s Figarem na Václavák a do trafiky na hlavák, kupodivu není o ně velký zájem. Počátkem osmdesátých  let mi říkal kolega Wittenberg, původem maďarský žid, chemik a geniální jazykový polyglot, který nenastoupil v dvaačtyřicátém do transportu a neuvěřitelným způsobem uprchl přes Rakousko a Itálii do Anglie, válku pak strávil tlumočením pro Eisenhowerův štáb, že Československo bude svobodné, když v kiosku na hlaváku bude k dostání Le Monde. Souhlasil jsem s ním, kdo by tenkrát tušil, že i katedrála pravdy a svobody se může proměnit v hampejz?
         Le Monde se považuje za referenční čtivo velké žurnalistiky, píše v BVoltaire Philippe Kerlouan, ale neomaleně se odtud šíří dezinformace. Nešíří otevřeně falešné zprávy, na to jsou moc chytří, ale Le Monde dovedně manipuluje fakty a obrazovým materiálem. Na tribuně Edouard Philippe (ministerský předseda) bije na poplach proti antisemitským zločinům, Le Monde doprovodí svůj informativní článek ilustrací – graffiti zobrazující katolické symboly. Le Monde  dlouhodobě vsugerovává čtenářům, že křesťanství a obzvlášť nenávidí tradiční (ne-vatikánský) katolicismus, je zodpovědné za neúnosnou míru antisemitismu v dnešní Francii. Le Monde dobře skrývá ilustrační zdroje, ale tentokrát je amatéři internetu lehce odkryli, trapné umělecké dílo Anisk Kapoorové „Vagina královny (skrývá kříž, rybu a srdce z Vendée)“  – evidentně, aby ukázal na viníky. Nulový profesionalismus, a což je nejhorší, zakrýt muslimský antisemitismus útokem na křesťanství. Éric Zemmour říká, „Sarah Halimi a Mirelle Knoll byli zavražděny proto, že byly židovky, a neudělali to křesťané.“
      Není to pouze Le Monde, který praktikuje tento typ dezinformace. V pátečním vysílání v televizi CNews, Ivan Rioul (slavný novinář z Figara) nemohl přesvědčit ředitele Liberation Laurenta Joffrina, že antisemitismus plynoucí z islámského fundamentalismu je mnohem nebezpečnější než údajný antisemitismus extrémní pravice nebo křesťanů, který se manifestuje ve velmi omezených společenských segmentech. Jakoby někdo chtěl vylepšit islám, aby mohl lépe očernit katolíky. Instrumentalizace fakt překračuje ve Francii mediální sféru a kontaminuje i svět politiky. 
      Vyjádření Edouarda Philippa v kontextu polemiky o roli maršála Pétaina a analogie třicátých let a dneška, evokovaná Macronem, stejný demagogický žánr.  „Každá agrese proti našim židovským spoluobčanům je dalším rozbitým krystalem, (my Francouzi) máme daleko od překonání antisemitismu“. A v tomto kontextu oznámil vládní opatření, boj proti nenávisti na webu. Žádná zmínka muslimského antisemitismu.
      Dnešní antisemitismus roste především v lokalitách, kde dominuje islám, osoby židovského původu musely z těchto oblastí doslovně utéct. Dnes je pohodlné ignorovat islamizaci velké části Francie a politicky je výhodné označit za antisemity opozici, která se nelíbí. Jsme svědky všech možných insinuací, které mají být objektivní. V jedné mediálně politické rýmovačce se spojí do antisemitského pytle fachos s kathos. Nehorázný Joffrin šel v CNews ještě dál, přidal k nim „Manif pour tous“ (proti homosexuálním manželstvím). l
      Tímto způsobem odhalují falzifikátoři historie svoji nekompetentnost a jednostrannost, manipulátoři informace ukazují svoji intelektuální poctivost při hledání pravdy. Začněme prvním z nich, Emmanuel Macron. Pokud jste vyslechli jeho projev 11. listopadu, kterým měl vzpomenout události konce první světové války, co vůbec chtěl říct?

Žádné komentáře: