středa 14. listopadu 2018

brexit krach

Pořád ještě (Brexit)

Už je to trochu nudné, ale musí se to stále lidem vtloukat do hlavy, odhlasovali si exit z evropskounijního ráje, a mimo ráj je jenom peklo. Krachují ekonomicky, to jsme si zase odhlasovali my v Evropské unii, v extra progresívní (stalinsky) šťastné Evropské unii se o pravdě hlasuje, a tedy Britové krachují. Že britská ekonomie je jaksi odolná, co na tom, zkrachuje.
      Bilance britské ekonomiky ve Spectatoru bude nejspíš propagandou. Britskému hospodářství se vede k úžasu dobře. V třetím kvartálu expandovalo o 0.6%, nejrychleji za řadu posledních let, roční růst záviděníhodné 2%. Antibrexit fanatici pro to mají své zdůvodnění: v pubech při sledování World Cupu se tolik utratilo; libra je tak slabá a růst financovaly peněženky Angličanů. Jedna věc je jasná. Británie po rozluce s evropskounijním rájem má daleko do kolapsu a potvrzuje se to každým kvartálem. Vypadá to, že Británie daleko předčí zbytek kontinentu, který zanechala v objetí bruselské byrokracie.
      Británie si nevede tak dobře jako USA, ale EU  předčí v každém případě, zaměstnanost narůstá, mzdy rostou a co je důležité vylepšuje se obchodní deficit. Kontrast se zbytkem EU je čím dál tím zřetelnější. Eurozóna rostla za třetí kvartál o 0.2%, tj. třetina britského hospodářského růstu. Pro třetí kvartál se predikuje (příští týden se oznámí německé statistiky) německý propad HDP o 0.8%, v důsledku poklesu velkoobchodních prodejů a průmyslové produkce. Největší evropská ekonomika prudce přibrzďuje a  do toho všeho končí koncem prosince politika centrální banky quantitative easing, která vylepšovala finanční likviditu.
      Je reálné, že 29 března, kdy Británie definitivně opustí EU, země ekonomicky poroste a zbytek Evropy bude zápolit s recesí. Jak je obvyklé, EU nešetří špatnými prognózami pro britskou ekonomiku pro příští rok, ale nemá to žádnou statistickou oporu, spíš to vypadá úplně opačně než si přejí, píše britský list Spectator. 

Žádné komentáře: