čtvrtek 23. srpna 2018

ateismus

Ateismus trestný

Dodneška se Bush tváří, že destrukce Iráku, i přes odmítnutí americké intervence Radou bezpečnosti, byla dobrá, když už se nenašli atomové pumy, tak se tam zavedla demokracie. Tony Blair podobně. Italská NuovaBussola píše o jednom hrůzném fenoménu, který anglo-američtí váleční hlupáci v Iráku otevřeli. Pravděpodobně něco podobného lze očekávat v Afghánistánu. Náboženská svoboda po letech americko-britského válčení? K čemu je to dobré? Střety mezi šiity a sunity jsou násilnější než kdykoliv předtím. A téměř genocida křesťanů.
    Dnes se objevuje nečekaný jev: pronásledování ateistů. K ateismu se v Iráku nikdo veřejně nehlásí, jsou za ně považováni ti, kteří jsou proti islámskému režimu, ať je to dnešní šiitský nebo potenciální sunitský. V irácké společnosti poslední dobou narostla nenávist proti bezvěrcům. Nejen proti západním nihilistům, což je v islámské společnosti normální, ale proti domácím podezřelým. Časopis Monitor reportující velmi přesně společenské pohyby na Blízkém východě, píše o několika případech. Soudy poslaly v poslední době za mříže několik osob, které dostihla tajná policie. Represe nemá pouze náboženský charakter, ale i politický, v Iráku je ateismus, který je sdílen částí populace, politickým programem. Lidé jsou unaveni korupcí, bídou, válkami i neschopnými islámskými partajemi, které posledních deset let vládly.  Za tři měsíce mají být v zemi volby a o vládu se střetnou šiitové se sunity a rozhodnou jako obvykle jejich volební spojenci.
     Ateisté jsou problematičtí, nepatří do žádného náboženského bloku a jsou tedy nepřáteli všech. Ateismus je za linií, kterou nikdo nesmí překročit, náboženské a politické nepřátele hledají imámové i policie. Podle soudů, trest za ateismus není přímo v zákoníku zmíněn, ale trest za profanaci islámu a není malý. Monitor píše, že obraz je ještě tristnější, pokud se jde na místní sociální sítě, žádné negativní připomínky k policii a imámům, jak bychom očekávali, ale k ateistům, pokud se někdo odváží nesouhlasit s islámem, sociální síť na něho zaútočí.  

Žádné komentáře: