čtvrtek 21. června 2018

seehofer salvini

Konečně změna?

Legou Nord a hnutím M5s, kterým Italové svěřili velkou většinou vládu,  vstoupili do evropské politiky nové ideje a noví neotřelí politici. Zcela nová situace, neznámá v Evropě, italské vůdce nezajímají nekonečné ideologické verbalizace typické pro evropskounijní politikum, ale činy a řešení problémů, které se iminentně Evropana dotýkají. Nezajímá je globální dobro evropskounijní komisařů a národních nohsledů. 
    Italský ministerský předseda Giuseppe Conte včera řekl, že se víkendové schůzky předáků Evropské unie (Španělsko, Maďarsko, Rakousko, Bulharsko, Řecko, Německo, Francie, Itálie) nezúčastní, tématem schůzky měla být „solidarita s Itálií“. Merkelová a Macron se i bez Itálie dohodli předem, a tak není důvod proč tam jezdit, vyjádřil se Conte. Macron Merkelovu podrží v tzv. evropském řešení imigrační otázky, aby mohla odrazit Seehohera a CSU (a dalších 70% Němců, kteří jsou na jeho straně), a ona kapku pozvedne společný rozpočet eurozóny s finančním tokem do Francie. V Bruselu se má v neděli konat minisumit členských zemí EU, nejvíc dotčených imigrací, má se dojednat imigrační strategie, která se 28. a 29. června předloží Radě EU. Iniciativa se zrodila na popud italské vlády, která odmítla nést hlavní břímě masové imigrace z Afriky. Italské přístavy byly doposavad otevřené, zatímco francouzské a španělské nepřijímají.
     Nejde jen o nově přicházející imigranty, jádrem sporu jsou i tzv. sekundární imigranti, kteří opustili zemi první registrace a pohybují se v jiných EU zemích. Italská vláda považuje za nepřípustné, aby Itálie byla zodpovědná za všechny imigranty prvotně registrované v Itálii, pohybující se však i v jiných EU zemích. Itálie požaduje od Bruselu striktní ochranu vnější evropské hranice a nehodlá akceptovat  předem  stanovená řešení (Merkelovou a Macronem).
    Salvini: „Buď se změní pravidla hry nebo se budeme zabývat italským finančním příspěvkem Evropské unii. V žádném případě nevezmeme zpátky sekundární imigranty, když EU není ochotna se zabývat prvotními. Máme jít do Bruselu, abychom splnili zadání Merkel-Macron. Nepojedeme tam, ušetříme cestovní náklady“. Podle Salviniho Evropská unie musí použít finance i lidi na ochranu svých hranic, všechno ostatní ve srovnání s tímto jsou banální záležitosti.  
    Giuseppe Conte: „Včera jsem Tuskovi vysvětlil, že v Bruselu nehodlám diskutovat otázku sekundárních imigrantů, kteří se z nějakých důvodů přesunuli z Itálie jinam v Evropě. Klíčovým problémem jsou imigranti právě přicházející a těmto masám je dnes Itálie vystavena“.
     Francie humanitárně žvaní, ale tvrdě vrací imigranty zpět do Itálie. Macron je podlý zajímavým způsobem. Na jedné straně je mu na zvracení z toho, že Itálie odmítla přijmout loď Acquarius, ale na druhé straně viní Itálii z toho, že způsobila imigrační vlnu na níž se vezou ekonomičtí imigranti. Imigranty chce Macron poslat do první země, kde vstoupili do Evropy, tedy převážně do Itálie.
    Merkelová je jasná, co nejvíc imigrantů do Itálie, do Německa, i všude do Evropy, za každou cenu. Visí nad ní Damoklův meč pádu. Ministr vnitra a šéf koaliční CSU Seehofer tvrdě prosazuje vracení imigrantů na německých hranicích do zemí první registrace a též nepřijímat ty, kteří již mají zákaz vstupu do Německa. Zcela jasný a přirozený požadavek, z kterého musí vyplývat další řešení. Proč to Merkelová odmítá? Vysvětlením je její proimigrační paranoia. Její taktika je celkem jednoduchá, jak je její normou. Najde se nějaké „evropské řešení“, možná si někdo vezme pár tisíc černochů z Itálie a Italům se nabídnou vágní imigrační hotspoty v Albánii a v Tunisku, Salviniho to uspokojí a Seehoferův krok se nějakou dobu pozdrží, než se prokáží  „kvality“ evropského řešení. Pokoj dají oba, aspoň na pár měsíců.
    Není sice jasné, proč by měl být Seehoferův požadavek v rozporu s evropským řešením, ale německá média pravděpodobně na pokyn kancléřky, spustila proti němu očerňující kampaň zcela iracionální podstaty, má být překážkou evropského řešení.


Žádné komentáře: