pátek 8. června 2018

rusko salvini razov

Včera ve vile Abamelek

Při příležitosti ruského státního svátku se včera v rezidenci ruského ambasadora Sergeje Razova v Římě sešla italská vrcholná sestava. V Čechách přiblížení k ruské ambasádě znamená mediální osočení minimálně ze špionáže. Totéž jako v padesátých letech, ta samá média takto hodnotila pohled do zahrady k Američanům. V Čechách má dlouhodobě rozum červenou. V Itálii je to jinak. Na ruskou ambasádu přišel místopředseda vlády Matteo Salvini, ministr zahraničí Enzo Moavero Milanesi, předsedkyně senátu Elisabetha Alberti Caselati a další.
    Salvini patnáct minut z očí do očí hovořil s ambasadorem. Po setkání sdělil Salvini své dojmy novinářům a jeho výroky se berou jako replika na deklarace válečného štváče Nora Stoltenberga, který by Rusko nejraději vymazal z povrchu země.
    Vůdce LegaNord Matteo Salvini:  Nato je znepokojeno, že chceme zrušit sankce proti Rusku. Proč se znepokojují? Bylo by mi sympatické, kdyby mezinárodní organizace jejímiž jsme členy, a kterou financujeme a navíc je to organizace obrany, skutečně bránila Itálii a Evropu. Např. naši bezpečnost ve Středozemním moři.  Jediná agrese, které je Itálie vystavena, přichází ze středozemí a severní Afriky a nepřipadá mi, že je od Rusů.
     Sankce proti Rusku nic neřeší, pro nás je dialog s Ruskem zcela principiální záležitostí. Zítra jedu do Como, abych vyjádřil solidaritu pracovníkům veřejné dopravy, kteří byli vystaveni brutalitě jednoho žadatele o azyl, a řeknu jim o záměrech, které brzy zrealizujeme. Pachatele z Como už neuvidím, byl odsunut za země.
     Matteo Salvini nevyloučil, že Itálie bude koncem června na zasedání Rady Evropy protiruské sankce vetovat. „Uvidíme, v Evropě se něco mění, jsme ale tým, dejte mi trochu času k rozjezdu, o sankcím máme jasno“. Salvini je částečně blokován druhým koaličním partnerem M5s, který nemá až tak jasno.   A ruský ambasador: „Rusko je připraveno k dialogu.“

Žádné komentáře: