pátek 11. května 2018

salvini maio matarella

Pugno di ferro

Bude to vláda železné pěsti, řekl včera ráno vůdce LegaNord Matteo Salvini.  Washington Post: První populistická vláda v Evropě. Příští italská vláda zkombinuje prvky euroskepse a protekcionismu, nastolí přátelskou politiku k Rusku a ukáže imigrantům tvrdou tvář. Vláda toho typu bude testem politické alternativy v zemi, kde vládne dvacetiletá ekonomická stagnace a každodenní příliv imigrantů.“
      Od předvčerejška jednají zástupci hnutí pěti hvězd (M5s) a LegaNord o koaliční vládě. Po dvou měsících váhání a laxního a nezvyklého přístupu proevropskounijního prezidenta Materelly, ho šéfové LegaNord a M5s požádali o třídenní lhůtu k programovému jednání o koalici. Matarella hodlal jmenovat technickou vládu, jejíž politika by se podle všeho moc nelišila od současné levicové proevropskounijní vlády, kterou voliči ve volbách jednoznačně odmítli. Prezidentova technická vláda by měla nulové šance na získání parlamentní důvěry, a tak by se v červnu znovu volilo.
      Pokud by prezident respektoval volební výsledek, pověřil by šéfa většinového parlamentního bloku Matteo Salviniho sestavením vlády, prezident to odmítl s odůvodněním, že se nerýsuje většinová parlamentní podpora a Salvini by vedl vládu do nových voleb, což by znamenalo zvýhodnění pravicového bloku.
       Hnutí pěti hvězd se v klíčových bodech (imigranti, referendum o euru) programově nevzdaluje od pravicového bloku, problémem byl Silvio Berlusconi, na kterého M5s dlouhodobé útočí a považuje ho za jednu z příčin současné krize. Cavaliere, jak mu říkají, odpověděl velkorysým gestem, pravicový blok zůstane zachován, i když jeho součást LegaNord vstoupí do koaličních jednání s M5s. A stalo. Technické komise Legy a M5s jednají od včerejšího večera na doladění programů: utnout hlavu obludné hydře obsazování Itálie severní Afrikou pokrytecky organizované Evropskou unií; zákon Fornero (o penzích); legitimní obrana občana. Imigrace a bezpečnost budou klíčovými body příští vlády. Neshodneme-li se během tří dnů, jde se volit, říká Salvini. Hnutí pěti hvězd změnilo siláckou rétoriku i taktiku, volby v červnu by jim podle všeho moc nepřály. 
     Matteo Salvini, kandidát pravicového bloku na post předsedy vlády, jeho LegaNord byla nejvíc volenou komponentou pravicového bloku, by v optice běžného evropskounijního egoismu měl preferovat nové volby, lid Itálie v něm dnes vidí nejschopnějšího politika a LegaNord v průzkumech vychází jako jediná politická síla, která by ve volbách podstatně získala. Salvini považuje italskou krizi za tak hlubokou, že dává přednost okamžitému řešení před volebním výsledkem.
      V koaliční vládě bude Salvini ministrem vnitra a hlavním bodem jeho agendy zastavení imigračního obsazování země a doprava imigrantů na italské půdě zpět domů, do teplejších jižních krajů.
    Luigi di Maio, šéf hnutí M5s povede ministerstvo zahraničí, v zahraniční politice bude muset dojít ke konsensu obou koaličních částí, LegaNord odmítá sankce proti Rusku a je silně proputinovská, Maiova rétorika je víc proatlantická.
    Ministrem ekonomie se pravděpodobně stane profesor Alberto Bagnai, který považuje euro za hlavní příčinu italského ekonomického marasmu.
    Předsedou vlády by měl být někdo neutrálnější a stravitelný i pro prezidenta, mluví se o Giampero Massolovi, akceptovatelném pro obě politická hnutí, kariéru začal jako diplomatický poradce Andreottiho, v 1994 vedl Berlusconiho kabinet, v krátké Montiho vládě byl ministrem zahraničí.


Žádné komentáře: