čtvrtek 31. května 2018

quirinale salvini maio

Il Quirinale ha convocato Conte..

Prezidentský palác dnes odpoledne povolal Conteho. Naštěstí všechno je jinak, parlament se nerozpouští, volby nebudou. Oprávněná nevole Italů proti prezidentově postupu  na hranici ústavy, když odmítl jmenovat vládu s garantovanou parlamentní většinou, přestoupila únosné meze a prezident volil moudrou taktiku, krok zpět k politické většinové vládě. Di Maio-Salvini mu vyšli též vstříc, Savona nebude superministrem ekonomie, ale ministrem nově zřízeného ministerstva pro evropské záležitosti.
   Politruci v Bruselu nebudou skřípat zuby, ale přímo si je vylámou. Legou Nord a hnutím M5s nominovaný ministerský předseda Guiseppe Conte dostane dnes večer v paláci Quirinale od prezidenta Matarelly mandát k sestavení vlády.
     Dnes odpoledne Salvini a Di Maio několik hodin usilovně jednali, než se shodli na ministrovi ekonomie, v současné hospodářské krizi v zemi je to po ministrovi vnitra, který bezpodmínečně musí zastavit africko-arabskou invazi, druhé klíčové ministerstvo. Koaliční partneři se shodli na profesorovi Giovanni Tria. Profesor makroekonomie a ekonomické historie na univerzitě v Perugia a na římské La Sapienza. Od minulého roku je děkanem ekonomické fakulty na římské univerzitě Tor Vergata. V italském tisku se dnes odpoledne začaly horečnatě diskutovat jeho ekonomické názory. V roce 2016 vstoupil do diskuze německých a italských ekonomů a prohlásil, že v eurozóně je nejproblematičtějším chování Německa a tudíž by mělo eurozónu opustit.
    Tria se domnívá, že obrovský převis v německé hospodářské bilanci není kompatibilní s fixním měnovým kurzem, i když je velmi kritický k Evropské unii, soudí, že opuštění eurozóny, by nebylo pro Itálii dobré. V roce 2017 napsal, kdo se domnívá, že opuštění eura je panacea všech našich problémů, mýlí se, stejně se mýlí Draghi, když říká, že cesta z eurozóny neexistuje.

Žádné komentáře: