úterý 6. března 2018

italie lega m5m

Itálie volby 2018

Předvčerejší volby skončily evropskounijní katastrofou, to je hlavní zpráva, ostatní už není moc zajímavé. Zajímavý jev v italské televizi – pět minut před zavřením volebních místností moderátorka s expertem italské statistické agentury napínali publikum s odhadem výsledků a přesně ve 23 hodin to vyjevili – odhad tak přesný, že téměř stoprocentně odpovídá sečteným výsledkům po dvou dnech. Klobouk dolů před italskými statistiky.
   V televizním hodnocení výsledků voleb se expert konstitucionalista vyjádřil, že tyto volby dokazují, že možnosti systému zastupitelské demokracie jsou vyčerpány. Alternativní střídání partají u moci už neplatí, stejné v Německu, v ČR i všude jinde. Pro uchování demokratických principů, i z hlediska efektivity politického systému, je nutná změna směrem k většinové demokracii a k prezidentskému systému vládnutí.
     Prohrály italské partaje o nichž se voliči domnívali, že jsou filiálkami Bruselu a kabinetu Merkelové. Prohrál mainstream velkým procentem. Vyhrála pravicová koalice Salvini-Berlusconi-Meloni. Hlasovalo se též o první pozici na kandidátní listině pravicového bloku. Vyhrál Salvini o 4 procenta. Krátce před volbami si byl Berlusconi tak jist vítězstvím v pravicovém bloku, že jmenoval předsedu Evropského parlamentu Tajaniho kandidátem na post ministerského předsedy,  tajně se sešel s Renzim, kde se pravděpodobně jednalo o možné koalici pravo-levého mainstreamu. Včera několik hodin, až do vystoupení Salviniho, kdy vysvětlil, že Lega Nord dodrží koaliční dohody a v žádném případě nezačne jednání s Hnutím pěti hvězd o společném vládnutí, panovala v Berlusconiho  squadře velká nervozita.
       V 315členném senátu a 630členné sněmovně má pravicový blok 136 senátorů a 260 poslanců, Hnutí pěti hvězd M5S (111, 221), vládnoucí levice PD (54, 112). V procentech komplikovaného volebního systému pravicový blok 37,5% (Lega 18%, Forza Italia 14%); hnutí M5M dostalo 32,5%; vládnoucí PD 19%.  Salvini a hnutí M5M jsou považováni za vítěze voleb. Mimo mainstream stojící hnutí M5M zvítězilo na celém italském jihu zcela impozantním způsobem. V televizní debatě žurnalista  z La Stampy trefně poznamenal, že M5M je „diferente al contenuto“, obsah je lhostejný. To se asi změní, chtíc nechtíc bude muset M5M převzít část vládní nebo koaliční zodpovědnosti. Příští vláda se bez participace M5M neobejde. 
      Salvini objížděl Itálii a vysvětloval svoji politiku, přivedl Legu Nord ze 4% na 18%. Pravicový blok jmenuje Salviniho kandidátem na úřad ministerského předsedy.  Lega Nord tradičně chápaná jako strana severu, dostala i nemalá procenta v jižních oblastech a to po nehorázné nepřátelské mediální kampani. Média evidentně preferovala v pravicovém bloku Berlusconiho a projekt velké koalice Berlusconi-Renzi, numericky tento projekt už není schůdný. Žádný z politických bloků nemá ve sněmovnách většinu a v této fázi se neobjevuje žádná koaliční vstřícnost, což je v Itálii tradiční. Dialog se brzo určitě nastolí a v centru bude imigrační invaze a co s tím. 
      Salvini se zavázal, že s M5M o vládě jednat nebude a Berlusconiho neobejde. Ten obešel kdykoliv kohokoliv, jak se mu to hodilo. Ve volbách jsou  M5M a Salvini jasnými vítězi, bez nich nikdo nemůže vládnout. M5M má důvěru celého jihu, Salvini má důvěru pětiny Italů. Logická by byla společná vláda Legy Nord a M5M, ať na ně mainstream nazírá jak chce, spolu mají pohodlnou parlamentní většinu a mají energii a vizi řešit italské problémy. Imigrační i ty na jihu.  
   
      

Žádné komentáře: