čtvrtek 15. února 2018

kolaps trh dluh

Endspiel aneb zadlužené a nerentabilní

Norman Hanert píše v Preussische Zeitung o dnešní americké ekonomice. Velká část  amerických podniků neunikne ze svěráku recese. Pro americkou ekonomiku nejsou typické velké koncerny jako Apple, Google, Amazon, jak by se mohlo někomu zdát, ale malá podniková struktura. A ta je excesívně zadlužená, dluhová past hrozí fatálními následky.
     Albert Edwards, marketingový stratég francouzské Société Générale, varuje před kolapsem finančních trhů v souvislostí s obrovským zadlužením amerických podniků. Edwards, který část své profesní kariéry strávil v Bank of England, se domnívá, že USA se nevyhnou dříve nebo později ekonomické recesi. V průběhu recese dojde k fatálnímu mixu dluhových fenoménů, což povede k totálnímu kolapsu finančních trhů. Recese připraví mnohé podniky o zisk a na druhé straně stojí financování nákladů a obslužnost dluhů.
     Obrovské firmy jako Apple a Google, s nesmírným profitem, oplývají velkými finančními rezervami. V EU se vedou diskuze, jak lépe zdanit internetové giganty. Mnohé US-koncerny počítají s tím, že pomocí evropskounijních daňových filcek jako je Lucembursko nebo Irsko, zmenší své daňové zatížení, navzdory astronomickým ziskům. Německo, Francie a některé další EU země požadují, aby se příště nezdaňoval až konečný zisk, ale za základ zdanění se bral obrat internetovské firmy.
      U ostatních US podniků naopak dosahuje zadlužení astronomické výše. V roce 2016 oznámili, že americké firmy mají půjčky ve výši 8.45 bilionu dolarů a každý měsíc se objem půjček zvedá o 139.5 miliardy dolarů. Očekává se, že během tří let, překročí zadlužení firem 10 bilionů dolarů. Znalec finančních trhů Clemens Schmale: „Strašidelná suma, zásadní otázka není zodpovězena: zaplatí to vůbec někdy?“
      Experti varují, že možnosti Amerického federálního rezervního fondu jsou u konce, domnívají se, že jedním z motorů zadlužování je tendence maximalizovat akcionářský podíl. Americké podniky s ohledem na vliv akcionářů, často vykupují zpět akcie, což samozřejmě zvedá jejich hodnotu nebo vyplácí velké dividendy. Pokud to neodpovídá podnikovým ziskům, musí se jít k zadlužování. V současné situaci, kdy je nízká úroková míra, to není problémem. Naroste-li úrok nebo se zhroutí zisk, pak to vypadá jinak. Mimo úspěšné kolem Googlu, Ebay & Co., není situace ostatních moc růžová. Prekérní je to obzvlášť v maloobchodě. Velcí internetovští hráči jako Amazon, vystavují klasické obchodní řetězce velkému tlaku. Poslední obětí amazon-efektu je dealer „Toys , ´R´ Us“, který je v konkursu. Od počátku roku ohlásilo insolvenci 12 obchodních řetězců. Vývoj má významné politické konotace. Maloobchod zaměstnává mnoho lidí. Podle National Retail Fedaration, každé čtvrté pracovní místo závisí na maloobchodě. A branže nabízí zaměstnání především málo kvalifikovaným.
   I středně velké podniky nezažívají snadné období. Podle Neuen Zürcher Zeitung se zadlužení těchto podniků v indexu Russell-2000 od roku 2009 téměř zpětinásobilo. V USA má osm z deseti, v kategorii středních a malých podniků, jednoho majitele. Pouze v třetině případů se dá hovořit o tom, že generují čistý zisk.  72% amerických podniků je ztrátových.
  


1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

"Německo, Francie a některé další EU země požadují, aby se příště nezdaňoval až konečný zisk, ale za základ zdanění se bral obrat internetovské firmy."
V Česku by to pomohlo - zdanit i ty firmy, které záměrně snižují své zisky - poskytují možnosti např. přednáškou, draze placenou podnikem, přesunout výdělek ke svému známému, do podnikatelovy ciziny.
b