pátek 16. února 2018

szmalcownice roza verhofstadt

Szmalcownice

Sledovat zasedání organizace zv. Evropský parlament je totéž co plevelení mozku. A úžas, kam mohl dospět rozum a soudnost v jednadvacátém století. Občas (málo) zábavné. Na videu ze zasedání podkomise o dopravě bouchne do stolu mladá Finka s hysterickým výkřikem, že už ten rasismus nevydrží a s dalším bouchnutím vehementně odchází, pravděpodobně se napít národního nápoje, kořalky. Inspirován finským gestem povstane osmahlý, dobře vypadající mladší (většinou tam sedí deviantně vypadající mládež) Němec, dobře chápe finskou poslankyni, sám je též velmi rozhořčen, ale německá ordentlichkeit  mu nedovolí odejít do kantiny, napít se německého národního nápoje, silného piva.
   Kde se bere rasismus v podkomisi o pásových dopravnících v nákladových přístavech? Že by už i hmota neživá v Evropské unii tak nasákla zhoubným fenoménem? Bohužel musíte klábosení poslanců vyslechnout poněkud déle, abyste rozšifrovali jejich rasistické brýle. Předsedkyně podkomise  o dopravních pásech Marie-Christine Arnautu, jediná starší a podstatně elegantnější než tuctový poslanecký komsomol, samo o sobě už to by mohlo zakládat na nevoli unifikované ušlechtilé mládeže, ale klíč je jinde, když se objeví na ekranu politická příslušnost předsedkyně podkomise, je vše jasné, Front National. I písmeno F musí být rasistické.
     Ale paranoia má obvykle dynamickou tvář, Scott Fiztgerald  v Něžné noci píše, že je jako voda při povodni, vybuchne, kde to nejméně čekáte a když to nejde, tak prosákne. Sekerník Verhofstadt v EP prosakuje často. Bůhvíproč. Video z plenárního zasedání prošlo anglickými novinami, včetně lokálních Dikobrazů. Verhofstadt, hlasem vzbuzujícím strach z učitelovy rákosky i u starců, v Evropském parlamentu: „Neomluvil jste, i když jste měl možnost pokání přede všemi“. Kamera sejme tvář muže v rozpacích z neomaleného útoku nadkolegy. „Vaše počínání je odporně skándální (odmlčí se a znovu) a skandální a skandální..“
     Polský poslanec Ryszard Czarnecki (PiS), místopředseda Evropského parlamentu, pil Verhofstadtovi krev delší dobu. Loni v létě prohlásil na plenárním zasedání, že teroristické útoky v Evropě často provedou děti muslimských migrantů, a nejen to, tisíce z nich bojují po boku Islámského státu a západní země nemají kapacitu (a chuť?) tyto lidi monitorovat. „My v Polsku jsme se poučili z chyb ostatních, neotevřeme naše hranice muslimským imigrantům.“
      Bylo jasné, že sekerník Verhofstadt a spol. mu to spočítají. A stalo se. Czarnecki na polském serveru niezalezna.pl srovnal polskou liberální poslankyni Różu Thunovou s polskými kolaboranty za války, kteří udávali Židy, Poláci jim říkali szmalcownik. Řekl: „Během války jsme měli kolaboranty a dnes máme Różu von Thun und Hohenstein (Polka se vdala za Němce).“
     Co ho k tomu dovedlo? Róża Thunová žádala spolu s dalšími šesti polskými poslanci v EP uvalení sankcí na Polsko. A v pseudoumělecké-macha-televizi Arte z ní udělali hrdinku antipolského propagandistického pořadu, který zbastlilo Arte Německo. Poslanecká nanynka Thunová vydávala Polsko za pravicovou diktaturu. Dokument Arte obsahuje takovou spoustu manipulací a lží, že francouzský server ojim.fr monitorující mediální smyšlenky, tomu věnoval rozsáhlou analýzu.
   Objektivně – srovnání Rosy Thun Hohensteinové s kolaboranty je zcela namístě. Polský stát v ilegalitě za války vynášel jednoznačné rozsudky nad kolaboranty a prováděl je v zrychleném řízení. Odvolání možné až na onom světě. Srovnání možná trochu silné, ale v každém případě, bylo řečeno v politické debatě v Polsku a polským novinám a Poláci ví jak handlovat s podobnými záležitostmi. Evropský parlament nemá žádná práva, tím spíš morální oprávnění, zabývat se politickými výroky vyřčenými v národní politické diskuzi.
     Na Verhofstadtův (plus Weber, Pitella, Lamberts) návrh byl Czarnecki odvolán z postu místopředsedy Evropského parlamentu. Aby to mohlo projít, byla nutná dvoutřetinová většina poslanců, v opravdu skandálním postupu, poslanci nejdřív modifikovali proces hlasování. Rozhodli, že hlasování bude tajné a nebudou se počítat abstence, což není zvykem. 447 hlasy proti 196, 30 abstencí,  Czarnecki odvolán z postu místopředsedy. Podařilo se pouze proto, že abstence se nepočítaly.
     Belgičan Guy Verhofstadt je hlavním iniciátorem popravy Czarnického. Loni v listopadu nazval desítky tisíc polských patriotů demonstrujících ve Varšavě fašisty, neonacisty a bílými nadřazenci. Jeho difamace polských tisíců je mnohem vážnější než výrok Czarnického. Toto arogantní individuum zastupuje EP při jednáních o vystoupení Británie z EU, nikdo ho neodvolal.


2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...


Toto není moje do diskuse
Díky za Vaše promyšlené, znalé články.
b
("vyslechnout poněkud déle, aby jste rozšifrovali"
píše se spisovně: abyste)

LC řekl(a)...

Dík za připomínku, opravil jsem..