pátek 26. ledna 2018

rabin roma segni

Římský rabín o imigraci

Nekontrolovaná islámská imigrace je šílenstvím. V Il Giornale píše Marcello Foa. Rabbino capo di Roma (hlavní rabín) Riccardo Di Segni mě vždycky fascinoval svojí odvahou. Nebojí se vyslovit názor a formuluje jasně své soudy. Díky své intelektuální síle se málokdy mýlí. Potvrdilo mi to jeho interview v Corriere della Sera. Di Segni odpovídá syntetickým a uchopitelným způsobem, precizně formuluje své ideje; vzácná kvalita, nikdy neuhne otázce, např. když se ho novinář ptá na imigraci.
   „Útěk, exil, přijetí jsou součástí naší historie a naší kultury. Ale ptám se sám sebe: muslimové, kteří přijíždí, hodlají respektovat naše práva a hodnoty? A má italský stát dost síly, aby si to vynutil? Bohužel musím odpovědět, že tomu tak není. A právě proto jsem znepokojen. Evropa se narodila po Osvětimi; nechtěl bych, aby skončila jinou Osvětimí. Nevím kdo by byl obětí. Vím však, že nekontrolovaná imigrace vyprovokuje netoleranci “
Příchod tisíců muslimů je pro židy problémem?
   Nejen pro židy, pro všechny.
Navštívil jste římskou mešitu, ale imám nikdy nebyl v synagoze. Jak to?
    Náš vztah je velmi komplexní. Minulý měsíc jsme v Miláně mohli registrovat slogan, který oslavoval khaybar, masakr židů provedený Mohamedem. Obdržel jsem privátní omluvné dopisy, ale nic oficiálního.
    Hlavní rabín se domnívá, že nekontrolovatelná masová imigrace je zdrojem nespravedlnosti a integrace milionů muslimů, náboženství, které nepatří do evropské tradice, je nebezpečně nereálná, obzvlášť v Itálii, v zemi, která s tím nemá zkušenost a ani není připravena na tuto misi.
   „Podle mého soudu nejen Itálie, ale všechny evropské státy selhávají, příkladem jsou severské státy a následné krize v tomto ohledu, které se tam všude objevují“.
    Rabín Di Segni se nebojí říct, že imámové mají dvojí jazyk, něco říkají pouze v soukromí a něco jiného na veřejnosti. Dokazuje to jejich podřízenost nejobskurnějším proudům islámu, nepřátelským integraci.
    Rabínova slova jsou jasná, přesvědčivá a logická, vyslovená bez fanatismu, s dobrým úmyslem; měla by být rozšířena, místo toho je jejich dosah omezen na hrstku čtenářů a nedostanou se ani k většině italských politiků, domnívá se Marcello Foa. 
    

    


Žádné komentáře: