pátek 12. ledna 2018

protektorat italie

Jsme protektorátem?

V SecocoDiItalia Giancarlo Cremonini. Americký velvyslanec v Římě Lewis Eisenberg vyjádřil velké znepokojení: „Rusové budou ovlivňovat příští italské volby“. Téměř jako bychom byli banánovou republikou nebo provincií Washingtonu a „on je tu proto, aby řídil spolu s dalšími agenturami, boj proti aktivitám, které ohrožují demokratické instituce.“ 
   Ambasadorova deklarace svědčí o tom, za co nás Američané považují, jsme pro ně protektorátem z třetího světa, který není schopen se bránit a potřebuje paternalistickou intervenci strýčka Sama proti ruskému medvědovi. Deklarace svědčí o špatném vychování, ve Francii by si to nedovolil, Francouzi by ho vyvedli z omylu, mají národní hrdost. U nás hřbitovní ticho. Žádný z italských politiků mu neřekl, že Itálie je země tisícileté kultury a civilizace, vymysleli jsme zákoník a civilizaci práva a nemáme zapotřebí lekce od národa, který otroctví zrušil v roce 1860 a rasovou segregaci v 1963.  
    Je opravdu komické, že varování přichází od Spojených států, které se řadu let neomaleně vměšují do vnitřních italských záležitostí, ať jde o naše interní nebo mezinárodní rozhodování. Nehledě na roky studené války, kdy americká dominance nad italskou politikou byla absolutní, si stačí vzpomenout na neomalené Obamovy intervence v posledním celonárodním referendu. Stejné to bylo v Británii, Obama hrozil apokalypsou pokud se Britové rozhodnou kladně v Brexitu.
     Italský lid nepotřebuje ničí rady, jak má volit. Volíme jak uznáme za vhodné, ani americký velvyslanec, ani Putin nás nemohou ovlivnit. Po letech limitované demokracie a sociálně ekonomického propadu jsme dospěli k poznání, jak má vypadat budoucnost naší země. Jako italský občan bych uvítal, kdyby se někdo zabýval devastujícími intervencemi mezinárodních ratingových ekonomických agentur, které v roce 2011 ovlivnily italskou politiku, nebylo to Rusko.

Žádné komentáře: