pátek 27. října 2017

katalanska republika

Katalánská republika

Po týdnech vyčkávání, zda-li madridská vláda aplikuje odstavec 155 španělské ústavy a zruší katalánskou autonomii nebo přece jenom bude s Katalánci jednat, k tomu došlo. Španělský senát schválil téměř diktátorské pravomoci Rajoyovi. A předseda katalánské Govern  Carles Puigemont se po dlouhém váhání rozhodl.
   Měl to udělat hned 1. října po referendu, dnes už hrozilo nebezpečí, že silou Rajoy hlasování zablokuje. Předseda Govern předložil parlamentu rezoluci o DUI, o katalánské nezávislosti.
   15.06 Carme Forcadell čte návrh rezoluce předložené politickými formacemi JxSi a CUP. A poslanci hlasují, hlasovací sál opouští ještě před hlasováním souputníci Rajoye (a Merkelové), katalánští lidovci, ale jsou příliž bezvýznamní, aby mohli ústavní proces zablokovat.
    15.27 odvoleno a spočítány hlasy, katalánský parlament se vyslovil 70 hlasy pro nezávislost, 10 proti, 2 se zdržely hlasování. Emoce projevují desítky tisíc Katalánců před parlamentní budovou i v jiných městech. Staletá historická aspirace se naplnila. Předseda Govern Carles Puigemont doprovázen manželkou opouští hemicilo, jak Katalánci říkají dvoraně parlamentu, pozdravován kolemstojícími. Proces ustavení nezávislé Katalánské republiky byl schválen.  

Žádné komentáře: