pátek 28. července 2017

katalanie referendum

Nový stát na evropské mapě...

V Evropské unii je zákonem kdejaký nesmysl s kterým přijdou její politruci, v bolševickém Rusku platila větší objektivita. Nezávislost jen tomu, koho uznají za vhodného, resp. kdo je dostatečně servilní k EU. Kosovo nezávislé, Srbové ať táhnou. Skotsko nezávislé, potrestáme Angličany. Nezávislost je pouhým instrumentem jejich politické hry. Na Krymu referendum neplatí a stejně tak je neplatné v Katalánii i když si to lid přeje. Politruk z šestého patra v Bruselu, nádražní pět tak rozhodl. A basta. Ale Katalánci jsou zarputilý národ, a tak se ukáže. Nezávislost této země by mohla rozeznít hrany celého umělého unijního konglomerátu. 
    Katalánský parlament schválil ve středu hlasy Junts pel Sí (JxSí) a extrémně levicové CUP reformu jednacího řádu parlamentu, zjednodušení parlamentních postupů. Má to otevřít cestu k rychlému vyhlášení nezávislosti Katalánie.  A rozpoutala se hysterie španělského mainstreamu. Mají být ohroženy demokratické principy, argumentují ti, jejichž jediným principem je udržení na moci. JxSí a CUP plánují koncem týdne formálně registrovat (bez administrativního zdržení a formálních námitek) zákon o referendu.  Předseda španělské vlády Rajoy si vyžádal urgentní intervenci Rady státu, práva opozice jsou prý krácena. Roger Torrent  z JxSí reagoval: „Katalánský parlament bude jednat podle rozhodnutí lidu v referendu.“  
    Dva měsíce zbývají do referenda o katalánské nezávislosti 1. října.  Podle sondáží 62% Katalánců jsou pro. Mezi Madridem a Barcelonou to jiskří. Rajoy vyhrožuje vším možným, ale nakonec a jak jinak v EU, to vždy skončí u peněz. Zablokuje Katalánii finance z ústředí, kam přispívá tato země největší mírou.
   Většina Katalánců je pro nezávislost, ale už ne pro vytvoření nového státu, v  optice prostého Katalánce je to náročný a málo schůdný proces, navíc madridské centrum se opírá o bezvýhradnou podporu a demagogickou argumentaci politruků Evropské unie. Každý týden musí katalánští úředníci z ministerstva financí k raportu do Madridu a zdůvodňovat každou vydanou položku. 
   Většinu v katalánském parlamentu mají národní strany, vize národní nezávislosti spojila antagonistické politické síly, extrémní levici s pravicí. Nikde jinde v Evropě není národní idea a vůle ji realizovat tak silná jako zde. Mluvčí centrální vlády prohlásil, že referendum je ilegální a jeho organizátoři budou postiženi. Tatáž vláda horuje na druhé straně po Brexitu pro referendum ve Skotsku, to má být legální. Katalánské je ilegální, protože to nedovolí španělská ústava, kterou madridské centrum nadekretovalo. Katalánská vláda za poslední dva roky pomalým způsobem připravila cestu k nezávislosti mechanismem tzv. separace, od španělských zákonů a celé administrativy. Pokud katalánský parlament vyhlásí po referendu konstituční proces k nezávislosti, během dvou měsíců se z Katalánie stane nezávislá republika.   

Žádné komentáře: