úterý 18. července 2017

globalizace merkel

Globalizace v barvách A. Merkelové

Němečtí politici unisono od (anti)křesťanských partají až po (ex)komunisty dlouhé roky objíždí svět a své EU provincie a plédují pro globalismus. Z německého zapadákova rozpoznali evoluční možnosti světové historie. Ovšem politický koncept globalizace vnuků stavitelů koncentračních táborů v provedení mocensko-finančních německých klanů má daleko k rozumu. Nemůže mít normativní charaktekter.
   Thomas Rietschel na svém blogu achgut píše, že od severu až k Timbuktu káží němečtí politici všech barev o velkých perspektivách globalizace a německý průmysl a velké finance jim kráčí v patách. Německý export kvete, jako houby po dešti pučí po celém světě pobočky německých firem. Sen, dnes už zkrachovalého šéfa Daimlera Jürgena Schremppa, jak se zdá se vyplnil.
   Někde to zaskřípe, např. v Americe mají strach o své podniky. Nejzdvořilejší nadávkou Trumpovi je protekcionista, táhne nás do středověku, si myslí politiky a médii proškolená většina Němců. Nicméně Brigitte Zypries, německá ministryně hospodářství, kdysi redaktorka komunistického listu „Demokracie a právo“ náhle (před volbami) hovoří o právu veta proti zahraničním investorům na německé půdě. Podle zelené Kerstin Andreae „nemůžeme jen přihlížet jak jsou vyprodávány důležité technologie“.  „Potřebujeme ochranu proti neférovým obchodním a investičním praktikám“, píše hlásná trouba politickokorektní perverze Süddeutsche Zeitung. (Svět na prvním místě potřebuje ochranu proti perfidním praktikám Němců od diktátorské antidemokratické politiky až po ekonomii).
    Vrabci na střeše už ví, že i vůdkyně Němců Merkelová mění barvu, zatím jemně – na zasedání dvacítky, místo obvyklého odmítnutí protekcionismu, mluvila o „spravedlivých obchodně-ochranných instrumentech“. 
    Lišácká Brigitte Zypries: „Představa, že s globalizací bude vše lepší, se mnohým lidem nenaplnila, v EU musíme stanovit světovému obchodu jasná pravidla a standardy." 
    V ekonomii i v životě platí, že pokud expandujete na druhé kontinenty, musíte počítat s tím, že oni budou expandovat k vám. Politici vypustili džina z lahve, ale zodpovědnost si nepřipouští. Projekt globalizace zůstal tím, čím byl vždy: politickou neférovou hrou, která necílí na kooperaci suverénních partnerů. Diletanti v ekonomické politice vyškolení v leninských ekonomických základech (Merkelová i ministryně) si nevšimli, že komunistický pendant EU, Rada vzájemné hospodářské pomoci, zkrachovala.
    Přes halasné ujišťování o opaku, každý usiluje o realizaci svých zájmů, platí to pro Němce, stejně jako pro Číňany. Německá politika ztratila kontrolu nad bezpečností ve vlastní zemi a nemá tím spíš sílu stanovit rámec rozvoje světové ekonomiky. Místo pomluv namířených na Donalda Trumpa, by mu měli co nejvíc naslouchat a poučit se o nebezpečích spojených s globalizací.  

Žádné komentáře: