neděle 25. června 2017

kohl gorbacov thatcher

Ctil zájmy ostatních..

Nakonec zničil to, o co nejvíc usiloval – rozumné evropské poměry, píší v nekrologu ke smrti Helmutha Kohla Preussische Allgemeine. Helmuth Kohl vyrostl událostmi, jejichž byl aktérem. Byl mistrem v utváření osobních vazeb k jiným politikům, k Reaganovi, k Bushovi sr., k Mitterandovi a hlavně k Michailu Gorbatčovi. Thatcherovou se mu podařilo obklíčit a s Bushovou pomocí jako rušící faktor německého sjednocení vyšachovat.
    Celou jeho kariéru ho doprovázela válečná zkušenost a zformovala z něj bezvýhradného Evropana. Odtud plynuly úspěchy i selhání. Snažil se získat sousední země pro německou politiku, ale ctil jejich zájmy. Jeho nástupce  Schröder v tom byl méně ohleduplnější. A Merkelová tím brutálně pohrdá – energetická politika skandalizující atomovou energii a především nehorázná a dobrodružná imigrační politika pseudoasylantů a imigrační invaze. Těžce zatížila a ohrozila budoucí Evropu. Merkelová je hlavní příčinou vítězství Brexitu a odchodu Británie z EU. 
    Kohl by něco takového nikdy nezpůsobil. Přece jenom jeho fixace na rok 1945, jeho princip „Evropa nebo válka“, ho neučinil imunním vůči některým podstatným chybám. Společnou měnu euro prosazoval za každou cenu. Tehdejší britský ministr zahraničí Malcolm Rifkind charakterizoval jeho euro politiku jako diktátorskou. Námitky proti euru nebral v potaz, domníval se, že válka mezi státy není možná, pokud mají společnou měnu. Na konci své kariéry nebyl moc prozíravý v krvavé jugoslávské válce. 
    Hrůzný projekt, který prosadil – euro – se udržuje při životě za cenu obrovských politických manipulací. Nevyhnutelné opuštění projektu společné měny a návrat k národním měnám, přivede EU k rozkladu. Kohlovo přehánění zmaří výsledky jeho celoživotního usilování.  
   Nakonec po něm Německo (a bohužel celá EU) zdědilo i Angelu Merkelovu. Kohl ji vytáhl nahoru a aféra se sponzory v CDU a její dovednost podle intrikovat ji vynesly do čela.
   Kohl byl počátkem osmdesátých let považován v Německu spíš za podprůměrného politika, dostal se k moci intrikou Genschera, který zradil schmidtovu koalici.
   Komentář Rudolfa Besta v PA je ostřejší. Bez něj by byl německý národ ušetřen příštího pekla. Kohl lhal a podváděl od počátku. Nejdřív ženu Hannelore. Jeho kreatura, děvče ze SED/FdJ,  Merkelová, vrazila národu dýku do zad. Kohl by byl určitě lepší než Merkelová, ale k tomu stačí opravdu velmi málo.


Žádné komentáře: