úterý 16. května 2017

putin rusko trump

Prozrazené státní tajemství a agrární velmoc za tři roky

V politickokorektní mediálně žumpě EU v referování o Rusku je povoleno vše – musí to být ovšem lež, největší lež se odměňuje, v Německu státní cenou.
Ve Frankfurter Allgemeine se můžeme dočíst, že Trump prozradil při setkání s Lawrovem státní tajemství a ohrozil americké tajné agenty. Celkem rozsáhlý článek bigotního obsahu pro bigotní publikum. Nikdo přece nemůže očekávat od čtenáře průměrné inteligence, že něco takového dočte až do konce. FAZ si přitom nárokuje novinářský prim.
    V Preussische Allgemeine se píše o ruském zemědělství po Obama-Merkelová-EU protiruských sankcích. Na rozdíl od článků ve FAZ to stojí za přečtení. Krátká doba od roku 2014 stačila Rusku k tomu, aby se prosadilo jako agrární velmoc. Rusko tradičně zemědělsky slabé se proměnilo v jednoho z největších exportérů a agrárně je zcela soběstačné. Export agrárních produktů ve finančním objemu převyšuje vývoz zbraní. Putinovi se podařil zázrak. Loni sklidili v Rusku 120 milionů tun pšenice. Vývoz ruského obilí redukoval americký a evropský podíl na trzích v jižní Americe a Asii. V Rusku se nachází zhruba desetina světového fondu orné půdy.  
   Devalvace rublu v důsledku sankcí byla velkou injekcí do expanze ruského zemědělství - zdražila produkci importérů na ruském trhu. Rusko už neimportuje maso, zeleninu, pšenici. V Rusku došlo k investičnímu posunu, surovinoví oligarchové, kterým sankce ztížily přístup na západní investiční trh, investují s úspěchem do modernizace ruského  zemědělství.
   Bojkot agrárního importu do Ruska, který byl Putinovou odpovědí na perverzní americko-evropské sankce, má neuvěřitelně pozitivní důsledky pro ruskou ekonomiku. Agrární sektor roste každoročně 3% tempem. Agrární sektor v Evropské unii naopak skomírá v důsledku neuvěřitelného chaosu v dotacích a  ideologizovaného přístupu evropských byrokratů.
   
   


Žádné komentáře: