čtvrtek 18. května 2017

kdysi kdesi

Jednou kdysi stalo se..

Z blogu lessalonbeige. Blogista uvádí svůj dnešní kalendář let a dob dávných citátem Lva XIII. Mířil už tenkrát do mravní nuzoty jak ji dnes v EU provenienci známe. „Kdo by chtěl regenerovat společnost, která se nachází v bahně dekadence, musel by předepsat rozumu, aby ji vedl zpátky ke kořenům“.
18. května stalo se:
 526: Papež Jan I. (svatý) umírá v ravennském vězení. Uvrhl ho tam ariánský ostrogótský císař Theodoric Velký. Kladl mu za vinu, že nepřesvědčil byzantského císaře Justiniána, aby změkčil svůj postoj proti arianismu. 
1291: Velmistr řádu templářů Guillaume de Beaujeu umírá v boji proti sultánovi  Khalil-al-Ashrafovi u hradeb města Acre blízko Jeruzaléma. Na přesvědčování bratří templářů, aby se stáhl do města řekl: „Nikdy neutíkám, ale umírám“.
1643: Anna Rakouská regentkou Francie (za nezletilého Ludvíka XIV.)
1751: Papež Benedikt XIV. v encyklice Providas romanorum odsuzuje svobodné zednářství. Papež se domníval, že tajné zednářské lóže monopolizující si pravdu a šířící ve společnosti pochybné filozofické a morální ideje, vedou ke zkáze křesťanských principů a relativizují pojem pravdy samotné.
1756: Anglický král Jiří II. vyhlásil Francii válku. Bojovalo se o francouzský vliv v Kanadě a severním Atlantiku. Francie Kanadu prohrála.
1794: Bitva u Tourcoingu, Francouzi rozdrtili Angličany. V severní Francii proti sobě stály armády o sedmdesáti tisících mužích, vítězství mělo pro francouzskou stranu velký strategický význam.
1799: Velký spisovatel, autor Lazebníka sevilského a Figarovy svatby, Pierre-Augustin Caron de Beaumarchais umírá v 67 letech v Paříži na mozkovou mrtvici. Ve své době byl považován za velkého dobrodruha. Byl velkým advokátem francouzské pomoci Američanům v boji za nezávislost.
1804: Ústava roku XII proklamovala císařství. Napoleon I. prohlášen císařem Francie.
1900: Paul Villard dokázal existenci gamma záření. Ve francouzské fyzikální společnosti předložil důkaz gamma paprsků, jeho objev nikdy nebyl oficiálně uznán.
1920: Narodil se Karol Wojtyła, papež Jan Pavel II.


Žádné komentáře: