sobota 18. února 2017

euro problem

Euro je problém..

Merkelová i když nerozumí ekonomii, se tentokrát neplete, dnes ráno v Mnichově naznala, že společná evropská měna euro je problémem. Podle ní je to v důsledku politiky Evropské centrální banky (ECB), kterou ovšem výrazně ovlivňují její nohsledi.
   ECB prý nebere v potaz situaci ekonomických slabých zemí eurozóny. Euro je adaptované na německou ekonomiku. Společná měna euro je příliš nadhodnocena pro Francii (6%) a příliš podhodnocena pro německou ekonomiku (15%).
   „Pokud bychom měli marku, její hodnota by určitě byla jinde než je dnes euro, ale monetární politika je neutrální a nemohu ji ovlivnit“, řekla kancléřka. Zde lhala, stojí v centru politickofinančních a monetárních manipulací EU již řadu let.  
   Euro je výrazně podhodnocené z čehož německá ekonomika profituje na úkor ostatních zemí, které společná měna uměle dlouhodobě drží v krizovém stavu. Pokud by jejich národní měny vybalancovaly ekonomickou výhodu německé měny, okamžitě by jejich průmysl substituoval část německé výroby a Německo by muselo zreálnit své ekonomické a politické aspirace. 

Žádné komentáře: