neděle 8. ledna 2017

merkel lid

Partajní konservy a pokrok

Politická partaj je společenským poznávacím subjektem, reflektuje dynamiku reality, odpovídá v své primární ideologické formuli na otázky, které klade doba. Organizace usilující o realizaci společné vize a principů prostřednictvím ovládnutí společnosti – dočasného, jak je běžné v demokraciích nebo trvalého v diktaturách.
Ovládaní se obvykle ztotožňují s představou, že nic jiného než věčná struktura partají nemůže existovat. V Německu se již od Bismarckovy epochy vžila partajní struktura, která přežila i Adolfa Hitlera, kterého mj. dovedla k moci. Ne lid, ale partaje v německém parlamentu vybraly nejhorší hrůzu moderní doby, socani, křesťani, komunisti, plus nacisti. Lid nezvolil Hitlera prezidentem, ale Hindenburga.
    Německo zažívá něco, co nepamatuje od druhé světové války. V hlavních společenských poznávacích subjektech -  v partajích – se žádná reflexe nepozoruje. Merkelová je na sjezdu CDU aplaudována způsobem, který by ji mohl Honecker závidět. Nikdo si netroufá netleskat. 
   Pouze odvážná Christine Arlt-Palmerová z Bádenska-Württemberska: "CDU ztratila svůj konzervativní profil. Nemáme žádnou hospodářskou politiku, 50% státních výdajů jsou povinné sociální transfery, je to normální? Katastrofa s imigranty v 2015 se už nesmí opakovat. Vysmívali jsme se Makedonii a Rakousku, že zavřeli imigrantům balkánskou cestu. Vloni jsme prohráli všechny zemské volby, ztratili jsme kontakt s realitou". Tleskají pouze tři delegáti. Ostatní ostentativně telefonují, odchází atd... a jsou trapní, čekají na Merkelovou, aby jí mohli aplaudovat.
   Má smysl taková politická strana, která kromě toho, že udrží u moci polodiktátorskou mafiozní mocenskou strukturu, nemá jinou funkci. Nejedná se už o politickou stranu, ale o klientelistickou síť, společenská evoluce je jim zcela lhostejná.
   V Evropě dospěl staletý politický systém k své mezi a může vést společnost jenom do katastrofy. První krok řešení není tak komplikovaný, politický systém není nic nedotknutelného a musí se transformovat - prvním krokem by měl být přechod od vlády partajních mafií k přímé volbě státních funkcionářů všech úrovní.
    Politická partaj ztratila smysl, ve věku rychlých digitálních technologií je politická strana třetihorním reliktem. Trump seznámil americkou veřejnost velmi rychle facebookem se svými myšlenkami i když mu republikánská strana nebyla nakloněna, americký lid pochopil význam jeho programu.
    Merkelová žádné myšlenky neprezentuje, žádné asi nemá. Partajní aplaus na jejich pár holých vět a servilní média jí stačí k dalšímu kancléřskému období. V přímém hlasování o kancléřský post by neuspěla. Lid by ji vykopl.        

Žádné komentáře: