čtvrtek 8. prosince 2016

le pen fillon

Může zvítězit Marine le Penová?

Podle dlouhodobých průzkumů se Marine le Penová (MLP) dostane do druhého kola prezidentského klání spolu s kandidátem republikánů - tím se stal Francois Fillon. Levice má podle všeho pouze velmi malou šanci úspěšně projít prvním kolem. MLP má podporu stabilního volebního bloku kolem třiceti procent. Nějaký odliv hlasů není pravděpodobný.
   Zajímavá situace, kterou se média nezabývají, ale která je též pravděpodobná, by nastala pokud by se dostal spolu s MLP do druhého kola někdo z levicové scény - novic křtěný Hollandem Macron, extremista Melanchon nebo kandidát socialistů Montebourg nebo Valls.  Sarkozy, Juppé by volili socialisty, ale pravicově orientovaní Francouzi by dalších pět let socialistů nestrávili a MLP by měla velkou šanci ovládnout Elysejská pole.
   Nejpravděpodobnější střet v druhém kole je MLP s Francois Fillonem. Fillon se stal mediálním miláčkem, konzervativismus se opět stává šik a on vypadá tak konzervativně. Vystřídal v televizní oblibě Macrona, který se mediálně omrzel. Fillon se tváří jasně pravicově, liberální v ekonomii, konzervativní ve společnosti. Liberální rétoriku umocnil: malé daně, TVA naroste, méně o 10% státních zaměstnanců, liberalizace pracovního trhu, konec 35hodinového pracovního týdne. Navrhuje společenské umravnění ve smyslu teroru těch co mají víc než ostatní.
    Fillon vypadá seriozně a zarputile. Média o něm pějí oslavné tirády - politickokorektní média nalevo napravo, ale i méně politickokrektní média, je přece tak silně katolický. Katolická podstata pravicového kandidáta může na dalších pět let zachránit vládnoucí kastu a tak se vzali katolíci na milost. V jinak amorálním  Le Monde se můžeme v delší reportáži dočíst o ušlechtilých půvabných mladých lidech v kostele, jsou tak sexy na kolenou.
    Fillon vedl pět let Sarkozyho vládu, podílel se na jeho neúspěšné ekonomické politice, porušil sekulární princip francouzské politiky a otevřel velkou mešitu v Argenteuille, organizoval zničení Libye a masová imigrace mu nevadí - zatím to nikdo nezmiňuje, ale v předvolebním klání na to dojde a volební preference mu zkorodují. 
   Na Marine le Pen se vede hon zleva i zprava. Média při žádné příležitosti neopomenou zmínit v její souvislosti extrémní pravici a termín populismus. A Fillon kam patří? Extrémní pravičák z definice. MLP má v programu sociální ochranu občanů, prioritu vidí v zaměstnanosti a kupní síle. Silným bodem jejího programu, kteří všichni nalevo i napravo obchází je reindustrializace Francie. Referendum o setrvání Francie v eurozóně. Rozumná ochrana trhu a podpora francouzskému průmyslu. Konec řádění mezinárodních finančních kartelů a nadnárodních společností. Konec bazaru s národními hodnotami.
    Média, odbory, levicové studentské organizace papouškují do nekonečná stará klišé o populismu MLP. Voliči se nedají zmást, v konkurenci MLP-Fillon nebudou levicoví voliči na rozdíl od vůdců levicových organizací volit katolickou antisociální pravici devatenáctého století – Fillona. Společenské rozvrstvení determinuje volební výsledek. Kádry, svobodná povolání, manažeři, vysocí funkcionáři a velkostatkáři jednotně pro Fillona. A ostatní se k nim v historii přidali málokdy.
    Dělníci, zaměstnanci, malí zemědělci, část veřejné správy, příslušníci policie atd. preferují MLP. I když Fillon ukrojí část volební přízně MLP na straně tzv. tradiční Francie, MLP si ukrojí velkou část levicových voličů. Vítězství Marine le Pen v prezidentských volbách je reálné. 

Žádné komentáře: