pondělí 12. prosince 2016

catanie roma

Piazza Vittorio

Včera na francouzské čtyřiadvacítce sdělil starosta sicilské Catanie z Renziho postkomunistického partito democratico (PD)  francouzské veřejnosti, že referendum se italskému lidu špatně vysvětlilo a tak se spletl, jinak jsou podle starosty Italové velmi solidární a vítají s otevřenou náručí trpící Afričany. Ti nesolidární jsou prý na okraji společnosti.
Starosta Catanie se rozpovídal dál a dozvěděli jsme se od  italského génia, že Evropská unie musí rychle uzákonit jeden azylový zákon závazný pro všechny země. Očekává se prý podstatně větší lidská lavina z Afriky v blízké budoucnost. On rozhodne podle jednotného evropského zákona kdo má právo na azyl (všichni) a pošle je rychle dál na sever nebo do východní Evropy. Připomíná to matematický Belmannův princip v rukou absolventa pomocné školy. O starostově soudnosti pochyboval i jinak politickokorektní moderátor čtyřiadvacítky.
    Italy jímá zoufalství hlavně ze stavu italské ekonomiky, všichni tam kdysi koketovali s marxismem, ale asi šli rovnou do posledních kapitol k totálnímu osvobození člověka, v prvních kapitolách by se dočetli, že ekonomika a její společenská nadstavba jedno jsou a musí vylepšit i ideologickou a kulturní mizérii své společnosti, aby se něco pohnulo.
    Kdysi stačilo protestovat a ti vládnoucí se chtíc nechtíc pohnuli. Jeden český překladatel a znalec ruského světa říkal, že když vyhnali bolševici kulaky z půdy, ti si vzali osivo, věděli, že se někde musí sít. Bolševici darovali půdu bezzemkům, kteří si též brali osivo, když je po pár letech hnali na Sibiř. Třetí vlna zemědělského proletariátu si už nebrala nic, vsjo ravno, někdo se postará když nás zrovna nebude chtít zabít. 
    Protestovat už nestačí, ti u moci se nepohnou, jen se vstřícně zašklebí nebo jako améba otevřou náruč kde kromě slizu nic není. V Itálii a v celé Evropské unii vládne totiž obdoba třetí vlny zemědělského proletariátu z bolševického Ruska, vsjo ravno.
    Majitelka vinotéky v Praze utekla z Elby a snaží se proniknout v Praze. V Itálii se prý všechno hroutí. A koho volí? Renziho. Tak dobře to s Merkelovou umí a je moderní (rychle smskuje). A Salvini (jediný schopný) ze Severní ligy? Parla molto (moc mluví).
    V Janově, když na vás zubař čeká půl druhé hodiny po zavírací době než najdete ulici partyzánů, hodinu se vám věnuje včetně hloubkového rentgenu a pak vám pojišťovna sdělí, že si vzal padesát eur, pochopíte, že tam panuje hluboká krize. Diskuze se staršími manželi v kavárně u přístavu. „Město je špatně udržované, špatná vláda atd“. A proč stále volíte postkomunistickou PD? „Ti ostatní taky jen stále žvaní“. Naštěstí před pár měsíci Janované konečně pochopili a postkomunisty ve volbách vykopli z městské vlády.
    Zvyk, lokální nátlakové skupiny, společenské vazby, média v rukou levičáckých ideologů atd. to všechno brání občanovi orientovat se v politickém prostoru a paralyzuje to jeho schopnost hierarchizovat. Najít rovnováhu mezi krátkodobou a dlouhodobou společenskou perspektivou. Vědomí, že osobní perspektiva se může realizovat jen v perspektivě rodiny, obce a národa. Jiná perspektiva je iluze. Uchování nebo znovuobjevení těchto kategorií implikuje přirozenou morálku a rovnováhu instinktů. Pojmy se pojí s obsahem a situace jsou pokryty instinkty.
    Občan po mediálních masážích přestává rozlišovat podstatné, přitom politikum není až tak nepřehledné. Na jedné straně morální, přirozené a přirozeně konzervativní, na druhé straně partikulární, radikální a abstraktní a ať si cokoliv nalhávají primitivní a snadné.
    Většina italských partají ať si říkají třeba protestní se ztotožňují s radikálně levičáckou evropskounijní ideologií. V Římě před pár měsíci v předčasných volbách se Římané zbavili postkomunistů a  volili protestní hnutí komika Beppe Grilla „5 stelle“ (grillini). Důvodem byl nesouhlas s proimigrantskou politikou starosty. Nová starostka Virginia Raggi od grillinů minulý týden prohlásila „Migranti jsou naši bratři“, a Řím jich má v brzké době přijmout 8000. Pokud by se dnes konaly volby skutečná pravice Salvini, Meloni by ovládla radnici. Po pár měsících s Virginii Římané vystřízlivěli a znovuobjevili rozum.
    V neděli zorganizoval oscarový režizér Paolo Sorrentino protestní řetěz občanů kolem parku na náměstí Vittorio. Protestovali proti záměrům a neschopnosti římské městské vlády a hlavně proti starostce. Podle režizéra přivedla starostka (a předchozí) město v krátké době na 88. místo v žebříčku kvality habitatu. „Basta invasione“,  tento slogan se objevuje na plakátech kolem parku, občanský výbor čtvrti Esquilino organizující protesty se tak pojmenoval. Esquilino nezadržitelně degraduje, říká režizér. Přiblížit se k nádraží Termini je nebezpečné. Kolem jsou vesměs ilegálně okupované domy. V limitrofních ulicích ilegální obchod všeho druhu. Úprk italských normálních obchodů. Místo nich: kebab a fast food. Kompletní islamizace centrální čtvrti. Čínští obchodníci čtvrt opouští a přichází muslimové. Pět funkčních mešit ve čtvrti a otvírají se další. Chaos, pach, hluk, krysy a žádné hygienické normy. Na Via Ricasoli a Principe Amadeo trh severoafričanů. Italka s dítětem tudy neprojde. V parku drogový ráj. V této situaci se připravuje římská radnice na přijetí dalších 8000 imigrantů.
    Římané se spletli, když se domnívali, že komikovo protestní hnutí učiní přítrž ilegální imigraci, právě naopak ji otevřelo ještě víc dveře. V jistém okamžiku už občan nemá právo se splést, může se stát, že  další volbu mít nebude.  

Žádné komentáře: