pondělí 10. října 2016

evropska centralni banka

Program evropské centrální banky

Pro nadnárodní investiční banky je měnová politika evropské centrální banky (EZB) darem z nebe, píší Wirtschafts Nachrichten. První pololetí přímo explodovaly nákupy podniků nebo vlastnických podílů. EZB financuje akvizice podniků ve velkém.
  Na financování akvizic se podílí velkou měrou velké bankovní domy, jejich přímý i nepřímý profit jde do desítek procent vlastnických tranferů. Evropská centrální banka se asi domnívá, že ekonomika funguje na principu perpetum mobile - nulový úrok a desítky miliard bankám jen v těchto transakcích, střadatelovy úspory se nezhodnocují a investice do výroby se nekonají
   
Německé koncerny díky levnému financování zaútočily na celé čáře. Bayer-Konzern za rekordní sumu 66 miliard dolarů převzal americké Monsanto. Německé firmy si to dobře naplánovaly a nyní kráčí rozhodnými kroky k akvizičním cílům. Letošní německé M&A transakce dosáhly 175 miliard dolarů. Podle ředitele německého Barclays nárůst převážně u strategických transakcí,  Např. Bayer se převzetím Monsanta stává světovou jedničkou v oblasti chemie ochrany rostlin a v semenářství. Napínavé je převzetí brzdového dodavatele švédského Haldexu. O převzetí soupeří ZF Fridrichshafen a Knorr-Bremse. Konkurence o převzetí strategického subdodavatele je tvrdá. Někteří akvizitoři jdou na pokraj svých finančních možností.
    Příčinou obrovských akvizic je politika evropské centrální banky – ultra nízká úroková míra. EZB nepřímo financuje tyto obchody. 60% německých akvizic jde do Spojených států. Důvody proč Němci míří právě tam nejsou úplně zřejmé a často jsou subjektivní.

Žádné komentáře: