středa 27. července 2016

verheugen

Günter Verheugen - exvíceprezident EU  v Profilu

Dohoda Merkelová (a Unie) s Tureckem je ještě realizovatelná?
   Právně a morálně je to velmi pochybná dohoda a nic neřeší. Vede pouze k tomu, že tzv. středomořská cesta bude dál používána a Itálie bude mít velký uprchlický problém. Podceňuje se fakt, že čelíme rozsáhlému migračnímu pohybu. Otevře se migrační proud z Afriky a jímá mě úzkost, nejsme schopni řešit současnou vlnu. 

Povede Brexit k rozpadu EU?
   Brexit má potenciál vyhodit do povětří současnou EU. Byl jsem otřesen reakcemi z Bruselu, snaží se vzbudit dojem, že vše bude snadné. Nepůjde to snadno vyškrtnout Brity ze společenství, Británie je politicky a ekonomicky pro Evropu nepostradatelná.  Musí se najít řešení vyhovující  oběma stranám. Není žádný prostor pro nějakou mstu  nebo trest.
Proč je EU v mnohých členských zemích tak nepopulární?
    Důvody jsou již dlouho známé. Lidi mají pocit, že v Bruselu sedí moloch, který je mimo kontrolu. Musíme striktně rozlišovat, co má být řešeno v unijní kompetenci a co v členských zemích. Musí se najít cesta, jak vrátit mnohé kompetence zpět. Pro současnost zapomeňme prosím na jakékoliv další přenášení kompetencí do Bruselu.
Brexitem naroste váha Německa v EU, nehrozí německá Evropa?
   Evropským partnerům se fakticky vnutila německá rozhodnutí. Dluhová krize a později uprchlická krize. Zostření krize je důsledek dobrodružného návrhu EU komise, který pochází z Berlína – kvóty uprchlíků pro jednotlivé země. Mám pochopení pro odpor některých středo a východoevropských zemí, řekly nahlas, co si i jiní myslí. Nebude to fungovat, je to útěk od reality a způsobí spoustu zlé krve.
Od Merkelové to byla chyba?
    Fatální, jednostranné rozhodnutí, které nerespektovalo evropské ani německé právo. Vznikl dojem, že Německo  hodlá řešit uprchlický problém na náklady jiných.

Nebylo rozšíření EU východním směrem uspěchané?

    Byla to historická nutnost. A ke kritice tohoto rozhodnutí. Zodpovědnost za různé krize neleží na východoevropských zemích. Nezpůsobily ekonomickou, bankovní ani krizi eura. Žádný důležitý evropský projekt tam neztroskotal. Tzv. původní EU země jsou šiřiteli krizí.
V Maďarsku a v Polsku jsou populisté u moci?
    Nejsou antievropští, mají jen jiné představy o tom jak má EU vypadat. To přece není zakázané. Pokud jste proti momentální politické linii EU, nejste antievropský. Nejsem též antievropský, jen se mi současné EU politické vedení nezamlouvá. EU komise promarnila roli rozhodujícího motoru pokroku v evropské integraci a stala se pouhým instrumentem některých států. Rozhodování se přesouvá do mezivládní polohy, tedy do přímých kontaktů mezi velkými státy. Malí musí akceptovat co odtud vzejde. To může vést ke konci celé EU.
Existují vůbec ještě někteří politici, kteří se zasazují o evropskou ideu?
    Když se sejdou předáci EU zemí v Bruselu, nikdo nemyslí na evropské blaho, ale na příští volby. Vede to k bezohlednosti. Užil bych termín proces rozpouštění Unie. O jednoznačných signálech rozpadu EU nemůže být pochyb. Jsou tři možnosti, jak to zastavit. Vnější šok, který by nám ukázal, že musíme držet pohromadě. Druhá možnost je vnitřní šok, hluboká recese nebo třeba další výstupy z Unie. Třetí možnost, že dojdeme k poznání, že integrace je správná a budeme jednat adekvátně. Pomalý proces skomírání EU bude dlouhý a bolestivý.
  

Žádné komentáře: