pátek 29. července 2016

asad prensa latina

Prezident Asad v Prensa Latina

21. července poskytl syrský prezident interview kubánské tiskové agentuře. Osvětlí se nám mnohé, co se v evropských médiích a politice  zastírá, zamlčuje nebo o čem se přímo lže.
Pane prezidente, naše agentura dostala historickou šanci osvětlit vaše názory celému světu, jak víme v médiích koluje spousta dezinformací o vaší zemi. Jak by jste definoval současnou vojenskou situaci. Jaká je situace v Aleppu?
    Teroristům se dostalo obrovské podpory. Víc než sto národností participuje na agresi proti Sýrii vedenou s finanční podporou Saudské Arábie a Kataru, s logistickou podporou Turecka. Ovšem i s podporou západních zemí, hlavně Spojených států, Francie a Velké Británie a některých jejích spojenců. Ale v okamžiku, kdy se Rusko rozhodlo intervenovat a podpořit legální syrskou armádu v boji s terorem, karta se obrátila a syrská armáda významně postoupila v různých částech země. Postupujeme a armáda je rozhodnuta zničit teror. V Homsu, který teroristé opustili před rokem, je situace mnohem lepší. Některá jeho předměstí jsou stále infiltrována teroristy. V těch oblastech, kde se teroristé vzdali ozbrojeného boje a využili amnestie, probíhá proces smířeni 
    V Aleppu je to jiné, poté co Turci a jejich spojenci Saúdi a Katar ztratili většinu možností na bojištích v Sýrii, je to jejich poslední karta – obzvlášť pro Erdogana. Tvrdě spolu se Saúdy na tom pracují – odhadujeme, že je tam poslali víc než 5000 teroristů. 
Skrze turecké hranice?
    Ano, z Turecka do Aleppa během posledních dvou měsíců, chtěli se města zmocnit, ale nefunguje to. V současnosti armáda postupuje ve městě i na předměstích, snažíme se teroristy obklíčit – řekněme přinutit je, aby složili zbraně a vrátili se k normálnímu životu nebo město opustili, nebo je porazíme. Není jiné řešení.
Jaké má armáda priority v konfrontaci s teroristickými skupinami? Jakou roli hraje lidová obrana?
    První prioritou je boj s ISIS, al-Nusrou,  Ahrar al-Cham a Jaish al-Islam. Tyto čtyři organizace jsou přímo napojeny na ideologii Al Kaidy, jsou to skupiny, které chtějí zabít každého, kdo necítí a nechová se jako oni. Lidová obrana je velmi důležitým pomocníkem armády. Bojují ve svých oblastech, městech a vesnicích, dobře bojují, znají terén.
Jak se projevuje lidová rezistence v ekonomické oblasti boje proti cizí agresi? Která část ekonomie navzdory válce zůstala funkční?
    Proti Sýrii je vedena komplexní válka, nejenže podporují teroristy, ale vedou i politickou válku proti Sýrii na mezinárodním poli a na třetí ekonomické frontě. Vedou teroristy ke zničení infrastruktury, která je nezbytná pro ekonomii a denní potřeby občanů. Zavedli embargo na hranicích a v bankovním systému. Navzdory tomu je syrské obyvatelstvo odhodláno žít normálním životem, jen jak to jde. Syrští byznysmeni v průmyslu t.j. hlavně malý a střední průmysl, aby přežili, se přesunuli do oblastí, kde se nebojuje. A ekonomie tak může fungovat dál. Např. farmaceutický průmysl funguje na 60% své kapacity, je to důležité a velmi dobré pro  celou ekonomii. Nyní se snažíme expandovat celou ekonomii, obzvlášť do oblastí, kam armáda postoupí.
 Pane prezidenta jaký je váš náhled na roli OSN?
   OSN vlivem Američanů nasadilo dva standardy, místo aby aplikovalo svoji Chartu. Rusové a Číňané to vybalancovávají. Mediátoři jako Mistura, Kofi Annan, Brahmani reflektují pouze západní náhled, nebo někdy též dialog mezi velmocemi, jako mezi Ruskem a  USA. Nejsou nezávislí. Rozhodující je rusko-americký dialog. Rusové se tvrdě a seriózně  zabývají porážkou teroristů, Američané hrají hry a teroristy v nich využívají.
Jak nahlížíte na koexistenci mezi syrskými etnickými a náboženskými skupinami?
    Nejdůležitější v tom syrském spektru je skutečnost, že je něčím přirozeným, stavěla jí historie dlouhá staletí, konflikt nemůže zničit tuto sociální konstrukci. Pokud jdete a navštívíte oblasti pod vládní kontrolou, uvidíte všechny barvy syrské společnosti žijící dohromady. Řekl bych, že během konfliktu ta harmonie zesílila, není to jen rétorika, konflikt byla lekce. Diverzita je buď obohacením nebo problém. Neexistuje nic uprostřed. Lidé si uvědomili, jak je harmonie nutná, první teroristická rétorika a stejně tak jejich spojenců v oblasti a na západě byla sektářská demagogie. Snažili se lidi rozdělit, znepřátelit všechny skupiny, nepracovalo to. Harmonie se musí stát ještě silnější. V oblastech pod teroristickou kontrolou se podařilo teroristům indoktrinovat mládež vražednou ideologií. Bude to velké nebezpečí, kterému budeme muset čelit.
Jaký je váš názor na pokus o puč v Turecku?
    Kdo povládne v Turecku,to je jejich problém a turecký lid o tom rozhodne. Co se týče pokusu o  coup d'état samotného, musíme se podívat na procedury, které Erdogan otevřel, 2700 soudců přišlo o místo, 1500 profesorů na univerzitách, 15000 lidí ve školství. Co mají do činění univerzity a soudci s pučem? Svědčí to o špatných Erdoganových záměrech. Využil puče pro svoji extrémistickou agendu, agendu muslimského bratrstva v Turecku. Je to nebezpečné pro Turecko i sousední země včetně Sýrie.
Jak hodnotíte vztah vlády k vnitřní opozici? Je rozdíl mezi vnitřní a vnější opozicí?
    S národní opozicí v zemi máme dobré vztahy, samozřejmě mají svoji politickou agendu a my máme tu naší. Dialog vedeme přímý nebo prostřednictvím volebních uren. Nemohou se srovnávat s opozicí vně Sýrie, protože termín opozice se pojí s nenásilnými prostředky a ne s terorem. Opozice, která má svoji základnu v cizích zahraničních ministerstvech nebo v bezpečnostních službách Saudské Arábie nebo Kataru, musí být pojmenována pouze termínem zrádci.
A požadavek USA a jejich spojenců na vaši demisi?
    Mluví o tom již pět let, nikdy jsme na to neodpověděli. Je to syrská záležitost, pouze syrský lid může říct kdo má odejít a kdo zůstat. Nemaříme čas jejich rétorikou. Jsem zde, protože mám podporu syrského lidu, bez ní bych tu nebyl. Je to jednoduché. Tyto difamace jsou americkou manýrou, od druhé světové války. Lež je součástí jejich politiky, démonizují mě, zkoušeli to s Putinem i s Fidelem Castrem. Nejdůležitější je mít reputaci u vlastního lidu. To musí být naší starostí. 


   

Žádné komentáře: