čtvrtek 19. května 2016

cdu spd merkelova

Odtáhne už v létě

Spekuluje Hans Heckel v Preussische Zeitung o osudu Merkelové. V CDU i SPD se  začíná něco dít, narůstá odpor, nespokojenost i zoufalství. A asi rozhodnutí na sebe nedá dlouho čekat, možná v létě. Členská základna obou koaličních partají není spokojena, a silně nespokojena.
    Perspektivy vládnoucího klanu černají.  64% dotazovaných si nepřeje, aby Merkelová zůstala kancléřkou i v příští legislativní periodě. Pro koaliční CDU a SPD by v příštích volbách hlasovalo méně než polovina Němců, něco takového nikdo nepamatuje, v posledních volbách v 2013 to bylo 67% Němců. Pro Merkelovou a její nohsledy je to dramatické, pokud se bude svobodně volit, žádné intriky je nezachrání.
    Bavorská odnož CSU se netají animozitou k šéfové. Znalci berlínské politické scény říkají, že mezi Merkelovou a poslanci CDU je hluboký příkop. Merklová je k nim arogantní, odmítá s nimi vést dialog a nechá je stát přede dveřmi (aby ji svrhli, na to jim chybí kuráž).
   Zkušení znalci politické scény radí kancléřce, aby toto léto dobrovolně odstoupila, později totiž „dobrovolný“ odchod se vztyčenou hlavou nebude možný. Nenávistné hlasy ze všech stran eskalují. 
   Krize s imigranty se může kdykoliv znovu vyhrotit. V létě bude nutné nasypat Řekům další miliardy, na to jsou CDU poslanci obzvlášť citliví. A pak zemské volby v Meklenbursku a v Berlíně. Průzkumy mluví o katastrofě pro vládnoucí klan. 
   Reakce členské základny CDU a SPD na případnou volební katastrofu není předvídatelná. U sociálních demokratů panuje rezignace, v průzkumech pod 20%, historické „nejmíň“. Porážka jistá. Kandidáti na kancléře se nehrnou – vždycky předtím se o post soudruzi nelítostně rvali, dnes jako by šlo o otrávený nápoj.
   Merkelová je kancléřkou  již  třetí volební periodu a evidentně ztratila kontakt s realitou, což je obvyklé u tak dlouho vládnoucích. Její éra může skončit dřív než se nadějeme.  

Žádné komentáře: