středa 6. dubna 2016

trump kennan buchanan

aaaasputniknews.com/us

Donald Trump & Pat Buchanan

Donald Trump poskytl minulý týden dlouhé interview New York Timesu. Novináři tohoto jinak kvalitního čtiva nebyli moc adekvátní a reinterpretovali možné i málo možné do své protitrumpovské dikce.
  Trump jim vysvětlil své postoje v zahraniční politice. Co hlavně vzbuzuje jejich nevoli je postoj k NATO a k americkému vojenskému angažmá ve světě vůbec. NATO je zastaralá struktura, bylo formováno v minulosti, v podstatně odlišném světě od dnešního. NATO není úspěšné proti  hlavní hrozbě přítomnosti, proti terorismu. Obranný blok musí být změněn, musí zahrnout boj s terorismem a konsekventně se musí změnit i nákladová zátěž. USA nemohou nést největší náklady a odpovídat za bezpečnost Evropy, Středního východu a Asie.
  Trumpův nástin zahraniční politiky se setkává s  kritikou jak konzervativců, tak liberálů. New York Times je jeden z nejtvrdších Trumpových kritiků, prý skončí Pax Americana a ve světě zavládne chaos.
  Konzervativní komentátor, Reaganův mluvčí a  prezidentský kandidát Pat Buchanan, Trumpa podpořil. Trumpova doktrína „USA na prvním místě“ povede k větší bezpečnosti v celém světě. Pat Buchanan cituje Eisenhowerova slova z r. 1951: „Pokud se do deseti let všechny americké jednotky nevrátí domů, bude to chyba a bude to znamenat, že tento projekt ztroskotal“. Eisenhower opakoval tuto ideu v prvním roce Kennedyho vládnutí: “Amerika nese většinu nákladů, je čas aby jednotlivé země Aliance se zabývaly vlastní bezpečností“.
   Po krachu studené války se Varšavská smlouva rozpustila, Rusové se stáhli domů, Američané měli udělat totéž. Clinton a Bush na místo toho začali rozdávat členství v NATO zemím východní Evropy a Američané posunuli válečnou hranici z Labe na baltickou hranici, pár kilometrů od Petrohradu. Komentátor se domnívá, že význam této historické provokace nyní nelze odhadnout. Žádný prezident v období studené války by na sebe nevzal takové riziko nukleární války proto, aby chránil Litvu a Estonsko, říká Pat Buchanan.
  Bush deklaroval, že jakýkoliv krok Ruska proti Litvě a Estonsku znamená válku s USA. John McCain požaduje válečné garance pro Ukrajinu a Gruzii. Naprosté šílenství. USA odmítly nahlížet na Rusko jako na jiné národy, které odvrhly leninismus. Ruský národ nám podával ruku k přátelství a my jsme ji odmítli. Vladimír Putin docílí toho, že Rusko bude opět respektováno. Proč se mají USA zabývat národními problémy zemí pěti kontinentů?  Myšlení americké elity zamrzlo v r. 1991. Trump navrhuje jinou politiku, odhodlání k válce pouze v případě, že budeme atakováni. A jestli se dohodneme s jiným národem, že mu pomůžeme, pak musí nést plné náklady na svoji obranu. 
  George Kennan, zabývající se geopolitikou, napsal, že expanze NATO je největší chybou v poválečné éře. Ruská zahraniční politika se nebude ubírat směrem, který bychom si přáli. 

Žádné komentáře: