čtvrtek 28. dubna 2016

dresden philhrmonie armeni

V EU pracují na slovosledu

 Politickokorektní německá média vedou krvelačný boj proti německému vlasteneckému hnutí Pegida, téměř každý den najdeme v novinách snůšky lží na toto téma. Ale jedno téma zcela klíčové pro demokracii a evropskou humanitu ignorují.
  Drážďanští filharmonici připravují projekt Aghet, kterým chtějí připomenout 100. výročí arménské genocidy. Projekt inzerovala i příslušná EU agentura, po turecké intervenci ho stáhla ze svého webu. Turecký velvyslanec u EU požádal, aby Evropská unie zastavila financování tohoto projektu, řekl intendant filharmonie Markus Rindt v Drážďanech. „Nehorázný útok na svobodu projevu“. EU-agentura pro vzdělávání a kulturu při unijní komisi prý za projektem pořád stojí i když ho stáhla ze svých stránek.
   Intendant filharmonie se k tomu vyjádřil: „Není to dobré. Turecká vláda se nezastaví ani od zasahování do svobody projevu v kultuře a  umění v Evropě. Chtějí vymazat genocidu a vyvraždění arménského národa z paměti“. Pro hudebníky věhlasné evropské filharmonie je něco takového nepřijatelné.
   Aféra má pokračování typicky evropskounijní. EU komise potvrdila, že text byl odstraněn. Prý pracují na jiném slovním výrazivu nebo slovosledu. Podle mluvčí EU příští dny se zveřejní nová verbalizace projektu. Zaplať pánbů.
   Pokud Turecko neuzná genocidu na Arménech se všemi důsledky včetně odškodnění a pokud Turecko nezruší blokádu Arménie, Evropská unie musí okamžitě přerušit jakékoliv jednání o přidružení Turecka k EU, popř. nasadit proti Turecku hospodářskou blokádu, není to prohlášení drážďanských filharmoniků, ale možná něco takového už připravují. 
 
 

Žádné komentáře: