středa 23. března 2016

dysfunkcni unie

Šokujícím způsobem dysfunkční (EU)

 Ve Washington Post to včera píše David Ignatius.  Hodnota katastrofy spočívá v tom, že si lidé uvědomí problém a mohou mu čelit. Evropa je vystavena bezprecendentnímu bezpečnostnímu riziku a to v čase, kdy společná měna havaruje, na hranice se zapomnělo a bezpečnostní služby jsou v rozkladu. Pokud by Evropská unie byla kvótovaná na burze, investor by se těch akcií musel urychleně zbavit i za cenu velké finanční ztráty. Bez radikální restrukturalizace je tento podnik určen k zániku.
  Hrozná analýza washingtonského editorialisty, na (ne)štěstí zatím většina Evropanů pokračuje klidně dál  ve svém trávení zbytků suši a televizních propagand fotbalových lig a ušlechtilých vzpomínek na jižní pláže bez hranic. A další rušící signály amerického barbara?
  Evropa potřebuje okamžitě znovu vyvinout bezpečnostní systémy. Sdílení bezpečnostních informací a obnovení hranic a hlavně ochranu svých občanů. V Islámském státě bojuje 5000 Evropanů a část se už vrátila do EU. 120 dní od pařížského masakru hledala belgická policie strůjce Salah Abdeslama. Až konečně v pátek ho objevili pár bloků od evropskounijních center v Molenbeeku. Belgičané nejsou schopni shromažďovat informace o bezpečnostních rizicích.
 Belgické (a EU) autority dovolily, aby něco takového jako Molenbeek mohlo vůbec vzniknout. Je to nebezpečnější než džihadistické svatyně v Iráku. Žurnalista se domnívá, že Islámský stát je důsledkem amerických chyb. Globální koalice, kterou USA r. 2014 zformovaly IS neohrozila.  Obama se domnívá, že vstoupí do historie svou obezřetností, ale po atentátech v Paříži a Bruselu to spíš vypadá, že jeho pasivita mu nepomůže k historické roli, na níž aspiruje.
  A co se v této hrozné chvíli dovíme od unijního politruka, který předsedá evropskému pseudoparlamentu Schulze. Dalo by se očekávat, že pocítí vinu  a pokusí se o nápravu své tragické politiky. Naopak. Podlým způsobem špiní východoevropské země. Ve Sternu nám sdělil, že jsme (východoevropané) cyničtí.
 Východoevropské země jsou prý nesolidární, když si nechtějí rozdělit lidi, které on a jemu podobní pozvali. Schulz považuje maďarské referendum, kterým se vláda dotáže lidu, zda přijme imigrační diktát za absurdní a perfidní. Perfidní je především jeho handlování s tureckým diktátorem a výprodej evropských hodnot. Referendum je pro něho noční můrou.
  A co dál? Migrační vlny se prý zastavit nedají. Dublinské dohody se musí rozšířit i za hranice Evropy, žádosti o azyl se mohou podávat i na unijním zastupitelství v Káhiře (a v dalších sto padesáti místech v Africe). Nastal čas odvolat toho člověka a jemu podobné, nebo nejlíp jejich funkce přímo zrušit.  

Žádné komentáře: